Selamlar,
Müşteri adres bölümüne zorunlu olarak belirlediğim ve "mahalle" adını verdiğim seçenekli özel alanı fatura çıktı şablonuna ve admin panelde sipariş sayfasındaki adres kısmına eklemek istiyorum. Fakat özel alanı hangi kodla çağırabilirim bir fikrim yok. Aramaların sonucunda
şuradaki sitede bir kod buldum ama çalıştıramadım.
Opencart kullanıcılarının son günlerde en çok karşılaştığı sorunlardan birisi müşteri kaydı alırken TC Numarası istemek. İnternetten satış yapan firmalar yaygın olarak Opencart kullanmaktadır. Yasal olarak zorunlu olan TC Numarasının alınması fatura kesme aşamasında çokça sorulan ve çözümü forum sitelerinde bulunmayan bir bilgidir. Hatta durum o kadar talep görmektedir ki basit bir kod ekleme işlemi için 100 tl civarı başlayan ücretler isteyen sitelere şahit olmaktayız.
Opencart Özel Alan Ekleme ve TC No Ekleme
Sürüm 2.3.0.2 sürümünde yaptığım bu işlem genel olarak diğer sürümlerde de aynı mantıkla çalışmaktadır. Öncelikle
Admin panelden Müşteriler/ Özel Alanlar sekmesine tıklıyoruz.
Karşımıza gelen alanları dolduruyoruz. Bu alanlarda
Özel Alan Adı : Müşterinin göreceği isimdir TC No gibi fazla uzun olmayacak türden kısa bir isim girin
Konum Kısmında hesap ve adres kısımlarından hesap seknesini seçiyoruz.
Türü : Metin olarak seçiyoruz. Burada başka bilgilerin istendiği durumlarda diğer seçenekleri de kullanabilirsiniz.
Müşteri Grubunda hangi müşterilerin doldurmasını istiyorsanız onu seçin. Mutlaka bir grubun seçilmesi gerekmektedir.
Gerekli : Bu alanı seçerseniz istenen bilginin girilmesi zorunlu hale getirilir. TC doldurulmadığı zaman üyelik gerçekleşmez, uyarı çıkar.
6-) Özel Alan Değer Adı : Bu alan ise oluştruğumuz özel alan için değer girebileceğimiz bir kısımdır.
Bu aşamaya kadar anlattığımız bilgiler TC No , Telefon Numarası gibi özel alanları müşterinin girmesini istediğimizde yapacağımız özel alan ekleme işlemdir. Gelelim diğer sitelerde bulamayacağınız faturada özel alan ekleme koduna
TC Numarası, Cep Telefon Numarası gibi Özel Alanları Faturada Göstermek
Öncelikle ftp den admin/wiev/template/sale/order_invoice.tpl sayfasını açıyoruz. Aşağıdaki kodu özel alanın faturada yazılmasını istediğimiz kısmına ekliyoruz.
<?php foreach ($account_custom_fields as $custom_field) { ?>
<b><?php echo $custom_field['name']; ?>: </b>
<?php echo $custom_field['value']; ?>
<?php } ?>
Sitedeki kod şu şekilde:
<?php foreach ($account_custom_fields as $custom_field) { ?>
<b><?php echo $custom_field['name']; ?>: </b>
<?php echo $custom_field['value']; ?>
<?php } ?>Amacım: Müşterinin benim özel alan olarak belirlediğim mahalleyi seçerek adresini kaydetmesi. Bu adresin de özel alan (mahalle) ile birlikte hem admin panel sipariş detay sayfasındaki adres kısmında hem de fatura çıktı sayfasındaki adres kısmında çıkması.
Bu olmazsa:
Uğraştık yapamadık diyelim, ozaman mevcutta olan "İlçe / Semt" olanının ismini mahalle yapıp altına seçenek ekleyebilir miyiz?
Bu kadar detaylı yazmamın sebebi, aynı veya benzer konuda bir çok kişinin destek aradığını ve bulamadığını gördüm. Belki buradan hem bana hem de destek arayanlara çare bulabiliriz.
Teşekkürler.