erayaktas adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam yazınıza küçük düşünerek değil, genel çerçeveden cevap vereceğim. Kimse küçük düşünmesin. Türk genci uyansın artık.

Öncelikle İmparatorluklar eski devirlerde iş yapan sistemlerdi. Osmanlı imparatorluğu sınırları içinde yaşayan 50 tane farklı devlet vardı. Bu devletler Osmanlı 'dan güçlü olmadıkları için Osmanlıya boyun eğmiş ve vergiye bağlanarak topraklarında yaşayan devletlerdi. Osmanlı yönetim biçiminde hoşgörü vardı. Bir yerdeki topraklar alındığında oraya soykırım yapılmazdı. İnsanca yaşamalarına müsade edilir, gayrimüslim olanlarında hakları korunurdu. (Eğer soykırım yapsaydık bu gün çok daha iyi konumda olurduk). Osmanlının devasa topraklarında Türkler yaşamıyordu ki. Bu gün Yunanistan 'ın olan topraklarda Rumlar yaşıyordu, Libya topraklarında batı afrika kökenli insanlar yaşıyordu vs vs. Sadece buralar Osmanlı himayesine bağlanmış özerk bölgeler gibi düşünün. Tabi zamanla Osmanlının gücü düştükçe bu özerk bölgeler tek tek bağımsızlığını ilan edecekti. İmparatorluklar güçlü olmadığı müddetçe ayakta kalamazlar. Osmanlı 'da zamanla gücünü kaybedince kaçınılmaz son geldi. (kısaca geçiyorum. Tarih bilenler bu aşamaları biliyorlar zaten.)

Gelelim Atatürk mevzusuna. Osmanlı dağıldıktan sonra Tüm ırklar bağımsızlığını ilan ederken. Anadoluda yaşayan Türkler de 1 yıl önce veya 1 yıl sonra bir şekilde başkaldıracaklardı ve bağımsız bir devlet olacaklardı. Mustafa Kemal bu olayda öne çıktı ve askeri bilgisini de kullanarak kaybedilen toprakların da bir kısmını geri almayı başardı. (Petrol olan yerler hariç. Zaten buraları almak için Türkiyenin o zamanki gücünün en az 10 katı gerekiyordu. İnanın Anadolu 'da petrol olsaydı şu an bizler Yunanca konuşuyorduk ve İngiliz sömürgesiydik). Farkındaysanız Atatürk diyoruz. Atatürk bir isim değil. Atatürk : Türk halkıdır. Türk halkına bu ayaklanmada önderlik etmiş kişiye de saygı duymak gerekir. Mustafa Kemal olmasaydı, başka biri olacaktı. Fakat belki daha az toprağımız olacaktı veya farklı bir yönetim biçimimiz. Hala Arapça yazıp okuyor olabilirdik vs vs. Bu kişiye göre değişebilecek bir durumdu.

Atatürk 'ü sevmiyorum diyenlere : Atatürk 'ü cahil adam sevmez. Atatürk tarihteki en büyük Türk milliyetçisi önderlerimizden biridir. Atatürk Türkçülüğü ön plana koymuştur. Anadolu 'nun Türk yurdu olduğunu herkese tekrardan hatırlatmıştır. Bu gün kendi dilimizi konuşup yazabiliyoruz. Sömürge bir devlet değiliz. Bunun 1 numaralı sebebi Atatürk 'ün Türk milliyetçisi olmasıdır. Bu gün Türk olmaktan gurur duyan bir kişi Atatürk 'e hayran olmalıdır. Atatürk 'ten önceki devletlerde Türkçülük ön planda değildi. Ümmetçilik vardı. Fakat görüyoruz ki bu gün İslamiyetin yayıldığı topraklarda bile savaş hakim. Bu sebeple Mustafa Kemal 'in düşüncesi yani Türkçülük en doğru olanıydı. Türkler artık anadoluya hakim olup, adını vermeliydi. Sevmiyorum diyene de tepki gösterilmesi normaldir. Böyle bir Türk milliyetçisi sevgiyi de övgüyü de hak eder.

Atatürk 'ün yönetim biçimi : Bu olay tamamen tartışmaya açıktır. Atatürkümüz Mustafa Kemal değil de Ahmet veya Mehmet olsaydı. Daha farklı bir yönetim biçimi olabilirdi. Atatürk kendi düşüncesinde zamanın Türkiyesini şekillendirmiştir. Günümüzde de yönetime gelen siyasi partiler kendi düşündükleri doğrultuda ülkeyi yönetmektedir. Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk 'ün yaptığı yanlışlar da vardır. Doğrular da vardır. Yanlışına yanlış diyebilmeliyiz. Doğrusuna da doğru diyebilmeliyiz. Malesef ki bu gün Mustafa Kemal 'in 1 yanlışına yanlış dediğiniz zaman primciler tarafından linç ediliyorsunuz. Bu tavıra mahrum kalan kişiler de Atatürk sevgisinden uzaklaşıyor.

Sonuç olarak Atatürk siyasi bir şey değildir. Atatürk hiç kimsenin değildir. Atatürk benim de dedemdir. Senin de dedendir. Hepimizin ortak değeridir. Atatürk 'e üzerinden siyaset yapanlara. Sizi Atatürk düşmanı olarak gösterip, haklı çıkmaya çalışanları küçük düşürün ve muhabbeti kesin. Atatürk sevginizden boş beleş insanlar yüzünden vazgeçmeyin. Atatürk eleştirilebilir ama bu kadar iyiliği dokunan adamı da eleştirirken insaflı olan. Gerçekten büyük bir insandı. Tabi ki Atatürk bizim en yakın tarihimiz. Atatürkten önceki büyük siyasi adamlarımızı da unutmayalım. Türklerin tek atası Mustafa Kemal değildir. Metahan 'dır, Attila 'dır, Fatih 'tir vs vs. Kendi öz dedelerimizdir. Sarıkamış gazisi olan kendi dedemdir. 4 sene askerlik yapan diğer dedemdir. Bu vatan kolay kazanılmadı. Boş kelimelerle Atalarımızın Ruhlarını rahatsız etmeyin. Konuşmaya harcayacağınız gücünüzü bir Fatiha okumaya harcayın. Kalın sağlıcakla.
Konudaki en iyi yorum, elinize sağlık