Merak Edenler İçin Aşağıda Detay Var Bol Bol.
Bunların sistemleri ok, beğenen var beğenmeyen var, giren var asla girmem diyen var bunu tartışmıyorum.
Fakat pek çok aileyi (çevremde de oldu) ev sahibi yaptılar, araç alanlarda oldu.
Bu sisteme girip girmeme olayı tamamen mantığınız ve beklentinizle alakalı, o konuda ne garanti verebilirim ne de kendim girerim yada asla girmem derim.
Şuanda ben nötr durumdayım...
Ben yanlış okumadıysam olay şöyle birşey:
Konuya gelecek olursak, öz kaynaktan ziyade toplanan aylık bedeller ile işlem yapıyorlardı. Kurtköy (Pendik) 'de Sabiha Gökçen H.L. 'na inanılmaz yakın bir yer yapmışlar otel olarak.
Kurtköy560 Otel mi ne öyle birşey adıda. Bunu pazarlarken insanlara tapu vereceğiz, aylık kira ödeyeceğiz size hiç merak etmeyin vs. denilerek oradan satışlar yapılmış.
Otel bittikten sonra inanılmaz bir karlılık görülünce, ulan nasıl yapar ederizde bu kendimize kalır diye bir düşünmüşler, bir kanun çıkacakmış sanırım, bu kanundan 1 gün evvel
tek taraflı fesih edip, topladıkları paraları iade etmişler eft/havale ile.
Bir mesele bu, bir diğer meselede bir iki haftadır ödemeleri gelen kişilere ödemeleri geciktirmişler.
Konunun alevlenme durumu budur arkadaşlar.
1. Olay otel işi için insanlar isyan ediyor, misal diyorki 3 senede 250.000 tl ödedim bana geri verdiler ödediğim tüm parayı ama ben tapulu yer alacaktım, iptal ettiler sözleşmemi.
Şimdi burda mudi haklı çünkü o 250 yi farklı değerlendirse çok daha başka karları olabilirdi, firma da kendince haklı hesap edememişler bu kadar karlı olacağını şimdi ödeyelim paraları
mal komple bizim olsun şeklinde hareket ediyorlar.
2. Olay ödeme gecikmeleri normal sayılır, malum dolar, faiz, euro, borsa, coin falan derken; herkes elinde olan nakti bir şekilde değerlendirmeye çalıştı. Firmada nakit akışını bu şekilde
değerlendirip (bir kaç günlük işlemler ile) biraz daha paradan para yapmak istemiş olabilirler yada bu otel mudilerinin hepsine ödeme yapıp nakit akışını bu yönde kullanmış olabilirler.
Konu tamamen bu iki maddeymiş, bende meraktan bakıp araştırınca öğrendim.
Bu arada Ümraniye 'de ikamet ediyorum, böyle kapalı bir caddemiz var bizim yakın arkadaş varsa eşlik etsin bana yürüyelim gidiş dönüş 2 km falandır.
Bu şekilde 30 dan aşağı firma görürseler bu mesafe içinde yemek ısmarlıyorum, 30 ve üstü görürseler yine ısmarlıyorum
Bu konuda ciddiyim Ümraniye 'de inanılmaz derece 2 yıldır artan bir "xevim" ve "xsistem" vs. gibi isimlerle şuanda 30 üzeri firmanın yeri mevcut.
Bunların içinde Eminevim en son batacak firma olur, biri hortumlarsa, çalarsa o başka, ancak normal şu şekilde devam ederlerken batmasının
kolay olduğunu düşünmüyorum.
Şurayıda Ek Yapıyorum ÖZEL MESAJ atanlar için
Ben ara ara bunların toplantılarına gittim, hele Maltepe Whatsapp cafede ücretsiz hafta sonu kahvaltıları vardı çok katılmışımdır 5-6 kere falan.
Nede olsa bedava kahvaltı vardı işin ucunda, birde o dönem 2. bir araç daha alayım mı alırsam beni yormayacak bu sistemle mi alayım diye
gidip araştırdım merakımdan.
Olay şöyle siz
Senaryo 1 - 10.000 TL araç alacağım peşinat vermeyeceğim ayda 500 tl öderim diyorsunuz,
Firma da size organizasyon ücreti (%x bilmem kaç) bilgisi veriyor bunu yatırıyorsunuz, arzu ederseniz ilk taksidide yatırıyorsunuz sisteme giriyorsunuz.
Sonrasında 500 TL taksidiniz 20 ay sonunda 10.000 TL olacağı için, firma size çekiliş yapacağız 1-20. ay arasında x bir tarihte kuradan çıkacaksınız diyor.
Burada taksidiniz yüksek olursa misal 10.000 TL bu teslim süreniz 1-10 aya düşüyor.
Senaryo 2 - 10.000 TL araç alacaksınız yine, 5.000 TL peşinat veriyorsunuz 500 taksit öderim diyorsunuz.
Firma 1-10. ay arası kura teslimi yapmayacağız, peşinat verdiğiniz size x. ayda teslim edeceğiz diyor.
(Bu x. ayda teslim edeceğiz neye göre karar veriliyor onu hatırlamıyorum)
Senaryo 3 - 10.000 TL araç alacağım taksit yine 500 peşinatım yok ama ara ödeme yapabilirim 3 ayda bir diyorsunuz.
Kendileri hesaplıyorlar 2. senaryoya göre bir teslim planı ile size sunuyorlar.
Bu organizasyon ücreti fiks değil bu arada, size satan sisteme üye yapan kişi buradan prim aldığı için (çoğu personel maaşlı değil diye biliyorum)
biraz cevval davranırsanız misal 10.000 TL organizasyon için %5 ücret istiyorlar diyelim (fiks) 500 TL ediyor, bu çok falan filan ben bir düşüneyim vs.
derseniz misal o ücretten 250 tl o satışçıya kalıyorsa, 100 tl de onun şefine vs. kalıyorsa bir şekilde 350 tl bunlara kalıyorsa bastırıp bunu 350
değilde 150-200 e düşürebilirsiniz, böylelikle organizasyon ücretiniz de düşmüş olur.
Sistem böyleydi, dediğim gibi 5-6 kere gittim hem kahvaltı güzeldi hem de dinledim bayağı öğrendim, fakat bu söylediğim tarihler 2014-2015 son gidişim.
Bugün sistem bu kadar sağlıklı değil, dolandırılırsınız demiyorum ancak şöyle bir durum var, bu durum son 1 yılda ülkemiz kaynaklı oluştur.
X araba bakıyorsunuz 3 senedir, 2017 de 30.000 tl, 2018 de 32.000 tl, 2019 da 35.000 tl olmuş.
Diyorsunuz ki 2020 de olsun olsun 38.000 olur, en kötü 40.000 olur bir şekilde ayarlarım.
Gidip sisteme giriyorsunuz, 38.000 ön görüyorsunuz fiyatıda, hani 40 da olursa eş dosttan alacaksınız 2 lira.
Diyorsunuz ki 1500 liradan 24 aylık gireyim sisteme, küsüratı ve org. bedelini ilk taksitte çıkarıyorsunuz aradan.
Başlıyorsunuz beklemeye 1-24 arası sıranız gelecek.... Beklenen gün geliyor size çıkıyor kurra.
Ohh mis hemen açıyorsunuz interneti araç aramak için oha ne olmuş böyle? Geçen sene 35.000 dediğiniz 3 senedir inceleyip
%10 bile artmamış araçlar bizim ülkede 2020 de olmuş 55.000! .... para da çok büyük fark fazla zaten bulamazsınız o
kadar bir para. Ne olacak şimdi? Ya 38.000 istemediğiniz bir aracı alacaksınız, yada sisteme para ödemeye devam edip rakamı
daha yükseltip biraz daha bekleyeceksiniz.
Şu yukarıda belirttiğim sorun gerçekten sıkıntılı bir olay maalesef, hani farklar 1-2-3 bin olsa neyse de. Hem konut hem araç
artık ne olduysa (pandemi demeyin aç gözlülükten arttı) değerleri %30-40-50 ... şeklinde katladılar.
2019 yılı Mayıs ayında aldığımız 2011 model araç için 35.000 tl ödedik, geçen sene pandeminin henüz emekleme zamanları
normal rakamlarındaydı 1 yılda 40.000 civarı etmeye başladı (%14x değer kazandı), sonra yok kredi faizi düştü, yok geç ödemeli krediler
gelin koşun kredi veriyoruz olayı patlayınca yemin olsun 100.000 - 120.000 falan rakama çıktı sarı sitede.
Yani sadede gelirsek, ufak birikimler yapmak bir şeyler sahibi olmak için sistem güzel, ben de belki birgün girerim ancak şu zamanlarda değil.
Ben girene kadarda batmazsa falan iyice güven verirse dahi yine de vade mi kısa tutarak (örneğin 12 ay vs. veya altı) girerim.
Uzun vade de çok sıkıntı yaşanabilir, en azından psikolojik olarak böyle rahatlatırım kendimi.