Merhaba, grafik tablet mi düşünüyorsunuz, pen display denen, yine grafik tablet gibi pc'ye bağlanan ekranlı tablet mi yoksa ipad tarzı bir cihaz mı? Ben birkaç sene karikatür çizdim. Bende iPad Pro var.

Öncelikle kalemli olan (Windows) laptopların hiç birisini önermem. Tabi uygun fiyata, temiz bir cihaz bulursanız yine de bir bakarsınız.

Grafik tablet düşünüyorsanız karikatür çizmek için önermem. Anca renk atılabilir. Misal 10-15 sene öncesinde, dolar bugünkü seviyelerde değilken bir Wacom Intuos çılgınlığı vardı. Şu anda hem meslektaşlarımda hem de ikinci el ilanlarında o kadar az görüyorum ki. O gün de, bugün de hiç kullanmadım. Huion'un, Xp-Pen'in çok iyi ürünleri var. Üst düzey renklendirme yapmayan birisi için gereksiz görüyorum, hele ki şu anki dolar kurunda. Monitör boyutuna göre seçmenizde de fayda var. Misal 27 inç monitörünüz var ve el kadar bir tablet alırsanız, üstünde kalemi en ufak oynatmanızda, ekranda onun birkaç katı hızla hareket edeceksiniz. Ben A5+ boyutunu kullanıyorum.

Ekranlı, bilgisayara bağlanan Pen Display denen modellerden düşünürseniz, Wacon Cintiq Pro'lar en iyisi. Tabi çok pahalı. Huion ve Xp-Pen vb. markalar da Pro serileri çıkardı. Onları hâlâ deneme fırsatım olmadı, çok merak ediyorum. Bu cihazlarda en dikkat etmeniz gereken nokta, kalem ekrana temas ettiğinde hemen tepki veriyor mu (ekrana çiziyor mu), yoksa ne kadar bastırmanız gerekiyor. Bu birinci nokta. İkinci nokta, kalem ucu ile ekranda çizilen yer arasındaki boşluk. Misal iPad Pro'larda bu mesafe neredeyse sıfır ve kalem en ufak temasta tepki veriyor. iPad'lerde ise biraz boşluk var. Ben daha önce Uc-Logic ve Bosto marka cihazları kullandım. Bu, çizmek için kalemi biraz bastırma olayı bir süre sonra öyle yorucu oluyor ki. Diğer önemli nokta da ekran parlaklığı. cd/m2 olarak her monitörde bahsedilen parlaklık. En az 250 olsun. Uc Logic, Huion, Xp-Pen hatta Wacom Cintiq'in de Pro olmayan modellerini (Artisul gibi) tavsiye etmem, yukarıda bahsettiğim çok sayıda dezavantaj mevcut. Genelde şöyle oluyor, hangi arkadaşımı görsem, kimden duysam, bu cihazları alıp, bir süre sonra kenara kaldırıyor, kullanmıyor. Aynısını farklı ekranlı 3 cihazla ben de yaşadım. Ama tabi Cintiq Pro'm olsaydı yaşamazdım bunu : )

Eğer PC'ye bağlayıp ekranda çizmek istiyorsanız, uygun fiyatlı 10 inç civarı boyutu olan (çoğu sadece usb ile bağlanıyor, fiş yok) cihazlara bakabilirsiniz. Amazon'da PEN DISPLAY diye aratırsanız modelleri görebilirsiniz.

Bu iş için en iyi cihaz tabi ki iPad Pro. Bende 2. nesil 12.9 var. Adobe Illustrator ve Fresco uygulamaları da çıkınca mükemmel oldu. Bütçeniz varsa tavsiyem iPad Pro'dur.

Son olarak, eşimle beraber geçen gün Vatan'da Samsung'un Galaxy Tab S6 Lite cihazını gördük. Kalem hassasiyetini geliştirmişler. 2300 civarı fiyatı var bazı sitelerde. iPad'in yanında onu da almayı düşünüyoruz. Onu da inceleyebilirsiniz.

10-15 senedir bu cihazlarla baya bir ilgiliyim. Sorularınız olursa yanıtlarım.

Karikatür çizmek için birkaç şey yazmak istiyorum müsaadenizle. Bu işin tadı en iyi kağıtta çıkıyor. İş gereği mecburiyetten iPad'de ya da bilgisayarda çizim yapıp renklendiriyorum ama geçen sene bir sürü Artline kalem aldım. Canım sıkıldıkça defterleri karalıyorum. 15 sene önce karikatür çizmeye başladığımda Cintiq 21UX ve 24HD gibi cihazlar vardı. Onları kullanan birkaç kişi vardı. Hep özenirdik, keşke bizim de olsa, şöyle çizeriz, böyle çizeriz diye. Sahip olunca da 3-5 günde hevesimizi alıp, aylarca kenara kaldırıp sattık. Bu işin tadı kağıtta çıkıyor. Birçok çizer arkadaşım da bu düşüncede. İş ile alakalı eskizlerin çoğunu yine kağıtta yapıp, iPad için Fresco çıktıktan sonra orada vektörel olarak çiniliyorum artık.