Ekolayzır, spesifik ses frekanslarını yükseltme veya alçaltma özelliği sunan donanım ve yazılım özelliğidir. (Kaynak: Google)
Peki ekolayzır
nasıl kullanılmalıdır?
Kullanım amacı tamamen sizin isteklerinize hitap etse de burada benim işleyeceğim kullanım amacı referans niteliğinde ses elde etmektir.
Referans niteliğinde ses nedir?
Kulaklıklarda ve hoparlörde ses üretebilmek için ses sürücüleri kullanılır. Çok kaliteli bir ses sürücüsü kullanmıyorsanız ne yazık ki bu ses sürücüsünden bütün frekans seviyelerinde aynı performansı vermesini bekleyemezsiniz. Hatta en kaliteli markaları kullansanız bile sürücülerin bazı frekans seviyelerinde aynı performansı vermediğini görürsünüz. Dinlediğiniz bir müzik pek çok frekans seviyesinden ses içerir. Orkestradan bir parça dinlediğinizi varsayalım. Orkestra içerisinde pek çok enstrüman bulunur ve bu enstrümanların çıkardığı ses frekansları birbirinden farklıdır. Trampet 110 hz - 280 hz aralığında ses çıkartırken, bir keman 200 hz - 2700 hz arasında ses çıkartır.

Burada gördüğümüz AirPods Pro model kulaklığın frekans tepki grafiği. Bir orkestra parçasını bu kulaklıktan dinlediğiniz zaman Trampet sesini normal seviyede duyarken keman sesini daha yüksek duyarsınız. İkisinin aynı anda çalındığı noktada trampet sesini fark edemeyecek kadar az da duyabilirsiniz ya da keman sesinin diğer enstrümanları bastıracak kadar yüksek geldiğini de hissedebilirsiniz. Fakat orkestrayı canlı dinlediğinizde bütün enstrümanları eşit miktarda duyarsınız. Burada referans niteliğinde ses elde etmenin amacı kulaklığınızdan veya hoparlörünüzden çıkan sesin enstrümandan çıkan ses ile bire bir aynı olmasıdır.
Referans niteliğinde ses
nasıl elde edilir?
İşte burada devreye ekolayzır giriyor. Ben kendi bilgisayarımda Equalizer APO isimli programı kullanıyorum. Equalizer APO programını daha detaylı kullanabilmek için de PEACE isimli ekstra bir program kullanıyorum.
Equalizer APO :
https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/
PEACE :
https://sourceforge.net/projects/pea...apo-extension/ Şimdi bu iki programı kullanarak referans niteliğinde ses elde edelim. REHBER ADIM 1: Öncelikle kullandığınız kulaklığın veya hoparlörün frekans tepki grafiğini bulmalısınız. Bu işlemi Google arama motoruna kullandığınız cihazın modelini ve 'frequency response graph' yazarak kolayca bulabilirsiniz. Ben KZ ZSN PRO model kulaklık kullanıyorum. Şimdi örnek olarak bu kulaklığın ekolayzır ayarını yapacağım. Burada kritik nokta grafiği güvenilir sitelerden almanız. Ne yazık ki önünüze gelen ilk grafikler doğru olmayabilir. Doğru olmayan bir grafiğe göre işlem yapmak en iyi ihtimalle kulaklığınıza veya hoparlörünüze zarar verir. Bu konuda kullandığım 2 site önerebilirim.
https://www.thephonograph.net https://crinacle.com
DipNot: Gördüğünüz gibi kullandığım kulaklığın grafiği Airpods Pro ile karşılaştırdığınız zaman tam bir felaket. Kaliteli kulaklığın grafiği olabildiğince düz olur.
Airpods Pro : 250 Dolar
KZ ZSN Pro : 21 Dolar
ADIM 2: Bulduğumuz bir grafiği basit bir şekilde tersine çeviriyoruz.
Grafiğin yatay düzlemde tersi:
ADIM 3: Şimdi geldik işin civcivli kısmına. Tersine çevirdiğimiz grafiğin aynısını PEACE programı üzerinden elde etmeye çalışıyoruz. Bunu yapmamızın nedeni kulaklığın yüksek seviyede verdiği frekanslarda ses seviyesini düşürerek, düşük seviyede verdiği frekanslarda ses seviyesini yükselterek bütün frekanslarda eşit miktarda ses almak. Bu noktada emek verip zaman ayırmaktan başka çareniz yok. Bu işlem benim yaklaşık 20 dakikamı aldı.
Ekranınızı şu şekilde şekilde kullanarak işlemi hızlandırabilirsiniz.
İşlem bittikten sonra kaydetmeyi kesinlikle unutmayın yoksa baştan yapmak zorunda kalırsınız. Arkadaşlar referans niteliğinde ses elde etme işlemimiz burada bitiyor fakat bana referans yetmez biraz da bass/pess koyayım diyenler için devam ediyor.
ADIM 4 (Ekstra Bass): Bu noktada kazanç olarak eklediğimiz her birim için ön kazanç bölümünden negatif vermemiz gerekiyor. Çünkü eklediğimiz kazanç kulaklığımızdaki sürücünün çıkarabileceği ses seviyesinin üzerine çıkıyor. Bu noktada kulaklığımızın bozulmamasının yanı sıra gelen ses kalitesinin bozulmaması için ön kazançtan negatif vermemiz gerekiyor.
Peki bass alabilmemiz için nereye ne kadar kazanç vermemiz gerekiyor? Burada yardımımıza PEACE programı yetişiyor. Program ile birlikte gelen bass ayarlarından birini seçiyoruz.
Buradaki değerlerin fotoğrafını çekiyoruz veya kağıda yazıyoruz. Daha sonra önceden yaptığımız Ekolayzır ayarına tekrar geliyoruz.
Şimdi fotoğrafını çektiğimiz Bass Boost'taki değerleri + simgesine basarak eklediğimiz sütunlara giriyoruz.
Sonuç olarak karşımızda böyle bir şey var.
Son Uyarılar:
**
Buradaki ayarlar KZ ZSN PRO modeli kulaklık için yapılmıştır. Farklı model kulaklıklarda deneme
melisiniz.
**
Ön Kuvvetlendirme bölümünden eklediğiniz ekstra kazanç kadar negatif vermeyi unutmayın. Kaliteli ses alamazsınız ,kulaklığınızı veya hoparlörünüzü bozabilirsiniz, kulaklarınıza zarar verebilirsiniz.
***ÇOK ÖNEMLİ NOT***
Bu ayarları sadece ayarı yaptığınız kulaklıkla kullanmalısınız. Farklı kulaklık taktığınızda, kulaklığı çıkartıp hoparlörü kullandığınızda programa girip sağ üstten off yapmalısınız. Aksi taktirde yukarıda söylediğim gibi cihazı bozabilirsiniz veya kulaklarınıza zarar verebilirsiniz.