1- Boş beleş siyasi ideolojileri bir kenara bırakarak katma değer üretilmeli.
2- Ezber eğitimciliği terk edilerek realist, hayatın içinden ve kullanılabilir eğitim sistemine geçilmeli.
3- RTÜK kadrosu komple boşaltılarak yerine tüm medya organlarının ciddi ve sistematik bir şekilde kapsamlı denetlenmesini sağlanacak bir sistem gerekli. Ciddi yetkiler verilmeli. Yetkisi interneti de kapsamalı ve üretim, gelişme harici insanların ahlakını bozacak, boş beleş işlere yöneltecek yayınlar kısıtlanmalı.
4- Eğitim hayatında en az 1 yıl "insanlık" dersi verilmeli. Bu yılda çocuklar sadece ahlaki değerleri, ülke olarak üretmeye mecbur olduğumuzu öğrenmeli.
5- Tarımla uğraşanlara "köylü" muamelesi yapılamayacak kadar çok kazandırılacak sistem geliştirilmeli. İnsanlar devlet memuru olmak isteyecek kadar tarımla, üretimle ilgilenmeyi kendine ilke edinebilmeli.
6- Bilişime, yazılıma HERŞEY'den fazla kıymet verilerek teşfik edilmeli ve bu "karne, not, sınıf geçme" odaklı değil ortaya birşey koyma odaklı olmalı. Örneğin bir üniversitenin 4 yıllık hedefi bir sosyal medya markası üretmek olmalı. 4-5 üniversitenin ortak 5 yıllık hedefi ülkeye özgü arama motoru üretmek olmalı.
7- Yayın yapan tüm siyasi programlar kaldırılmalı, siyaset gibi boş birşey bu kadar yüceltilmemeli.
8- Ülke yönetici adaylarında, matematik ve tarih derslerinin eğitim hayatları boyunca belli bir not ortalaması aranmalı.
Düşünsem daha aklıma gelir ama bu gibi müdahalelerle dolarla paramızı yarıştırmamıza artık gerek kalmaz.