Merhabalar biraz dns işlerini öğrenmek istiyorum fakat bu nameserver konusunda araştırmalar yaptığımda tamam ben bu işi öğrendim diyeceğim bilgiler bulamadım. Freenomdaki bir alan adını hem sunucumun ip siyle eşleştirmek hemde başka web sitesi eklediğimde direkt nameserverla bağlamak için nameserverını oluşturmak istiyorum. Cyberpanelde öncelikle bir web sitesi oluşturdum daha sonrasında create nameserver kısmından nameserver oluşturdum. Dns yönetme kısmına geldiğimde nameserverların, A kaydında oluştuğunu görüyorum. Pekte bu işlerden anlamıyorum ama NS kısmında oluşması gerektiğini düşünüyorum. Bazı videolara baktığımda NS kısmında alan adıyla ilgili nameserver oluşturmuş ama bende A kısmında oluşturuyor. Bende merak ediyorum acaba neden oluyor öyle ve yaptığım olay doğrumu diye sizlere sormak istedim.
cyberpanelde bu şekilde nameserverları A kaydında açıyor kendisi.
freenomda böyle 3 kayıt açtım ama doğru olduğundan şüphelerim var. Bir alan adına bu nameserverları yazarak yönlendirdiğimde sorunsuz yönlendiriyor siteye ama cyberpanelde açılan diğer kayıtları
https://dnschecker.org/ ta baktığımda göremiyorum. İyice kafam allak bullak oldu. Bu nameserver ı nasıl açacam sorunsuz nasıl cyberpanele yönlendirecem acaba? Hostingerdada child nameserver var, orada server ip lerini girdim ns1 ns2 şeklinde oluşturdum ama dnschecker da baktığımda herhangi ip ye yönlendirilmemiş. Godaddy de daha denemedim. Birde portla ilgili bir kafama takıan sorun var, ben aws le oluşturdum ve aws te 7080 portunu açmadım ama cyberpaneldeki security>firewall kısmında 7080 portunu açarsam açılıyor 7080 portu. Benim aws ten açarsam açılması lazım değilmi? Aws te tüm tcp ve udp portlarını izin ver demiştim port açma kısmında.