Merhaba arkadaşlar,
Coinler ve analizleri hakkında
sohbet edebilmek konu bir konu açmak istedim. Ne kadar genel bir konu olarak gözükse de,
konuda benden başkasının kripto para alıp satmasını ve ya referans linki dağıtmasınıistemediğimi öncelikle belirteyim.
Bu konuda ben neler yapmak istiyorum ile başlayayım, hem kripto paralar hakkında sohbet edebileceğim, tartışabileceğim r10 çatısındaki insanlarla ortak bir yerde buluşabilmek ve teknik analizleri paylaşabilmek.
Peki bu konu ne ve kimler içindir;
1- Kripto piyasasına yeni girecek insanlara yardımcı olmak,
2- Belirli bir donanıma sahip kişilerin coinler hakkında fikir alışverişi yapabilmesi,
3- Teknik analizi bilmeyen ancak dikkat edilmesi gerektiğini düşünenler,
4- İnsanları manipüle etmeden insanların sadece kendi fikirlerini paylaşabileceği ve ya soru sorması için bir konu olacaktır.
Kime hitap etmiyor;
1- Kısa yoldan ve hemen para kazanmak isteyenler,
2- Kendi fikri olmadan sadece yatırım tavsiyesi için bakanlara hitap etmiyor.
Konu'da paylaşılacak olan analizler bir al sat tavsiyesi değil, fikir vermesi amacıyla paylaşılacaktır. Lütfen riskli işlemler olduğunu unutmayın.
-
Binance Global Referans Linki Referans numarası: AWGG5BLJ
-
Binance TR Referans Linki Referans numarası: 27V574B6 -Gate.io Referans Linki
Referans numarası: 3755325 Nereden başlamalıyım?
Öncelikle kripto paraların ne olduğunu anlayarak başlamanızı öneririm. Bu konu hakkında Özgür Demirtaş'ın Youtube'da bir üçlemesi var.
İlk bölümünden başlayabilirsiniz. Binance coin (BNB) arttıkça ödediğimiz komisyon miktarı artar mı?
BNB'nin fiyatının değiştiği kısa bir zaman aralığında gördüğümüz üzere ödediğiniz komisyon sabit ve BNB nin güncel değerine göre, komisyon olarak o kadar bnb alınıyor. Grafik 1'de fiyat ve miktarın (doğal olarak toplamın) aynı olmasına rağmen ödediğimiz komisyon miktarı farklılık göstermektedir. Grafik 2'de ise o süre içerisindeki BNB artışını gösteriyor. Buradan çıkaracağımız sonuç, BNB fiyatı arttıkça ödediğimiz komisyonun değişmeyeceğidir.
Grafik 1 Grafik 2 Bir arkadaşın; "Kripto Paralar Patlar mı? Kriptolar saadet zinciri mi?" konusuna mesajım. Bitcoin balon mu?
Bunun için öncelikle Bitcoin nedir ve neden çıkmıştır sorusunu sormak gerekiyor. Bunu bilmeden şüphe etmek = devletin artık biz bu para birimini kullanmıyorum kim ne yaparsa yapsın, demekle aynı şeydir. Bahsettiğim çok uç bir örnek olabilir ama o zaman da bir kağıt parçası için neden o kadar çalışıyoruz sorusu da aynı şekilde uç bir örnek haline gelir. Her para birimi kabul gördüğü sürece kullanılabilir, bunun oturması tabi ki zaman alacaktır, Mark -> Euro örneği gibi düşünün, bir de bunun arkasında koca bir devlet yok, bireysel ya da kurumsal kullanıcılar var. Merkez bankası istediği gibi para basabiliyorken, böyle bağımsız ama daha sınırlayıcı bir ekonomi modeli insanlara daha çok güven veriyor. Tabi ki herkes güvenmiyor ama bu yolun gideceği yönü değiştirmez.
yoksa Saadet zincirimi? Saadet zinciri mantığındaki olay basittir. Bir projeye yatırım yaparsın ve o projeye insanların yatırım yapmasını sağladıkça para kazanırsın. Bu tarz işlemlerde hiyerarşik bir sıra olur, referans sistemi bunu gerektirir. Daha da farklı tarafı bu sistemler içerisindeki kullanıcılar birbiriyle etkileşime geçemez, bu yüzden para akışı tek yönlü yani tepeye doğru olur. Burada bir para birimi, bir hisse senedi gibi kullancılar arasında bir alışveriş var. Bu alışverişte alınsa da satılsa da piyasa yapıcı siteler kendine işlem başı küçük komisyonlar alıyor. Bu yüzden buradaki referans sistemini, hiyerarşik bir referans sistemiyle kıyaslamayın. Piyasa arz talebe göre nasıl değişir?
Piyasalarda bir arz ve talep dengesi vardır. Satıcı (arz eden) elindeki mala, hisseye ve ya kripto paraya değer biçer, ben bunu bu fiyata satıyorum der. Talep eden de ben bunu bu kadara alırım der. Bu ikisi arasında bir denge oluşur. Piyasaların yükselmesi, insanlar belirli beklentilerle o kriptoya sahip olmak istediği için biraz daha yüksek para ödemek isteyebilir ve talep artar, dolayısıyla fiyatlar yükselir. Çünkü o fiyattan o malı satacak birileri artık kalmamıştır. Dibe çökmesi ise tam tersi durum. Kötü haber gelirse (örneğin bir devlet bu para birimine öldürücü bir düzenleme yaparsa, bu o bölgedeki insanların mevcut dijital değerlerini yani kriptolara ellerinden çıkarmasıyla sonuçlanır. Kısacası satıcı bir anda artar ve fiyat düşmeye başlar.