Param bankada ama faiz almam. Fakat bu sisteme destek olduğum için alacağım faizi bir nevi bankaya bağışlayarak insanları sömürmesine destek oluyorum

Dinde faiz konusunu çok araştırdım.

Faizin haram kazanç olduğunun belirtildiği hutbede şu ifadelere yer verildi: “Faiz, haksız yoldan, emek sarf etmeden, alın teri dökmeden kazanmaktır. Faiz, insanların mallarına kattıkları meşru olmayan fazlalıktır. ... Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan 'Hak' kavramına aykırıdır.

Siz bankaya vadeli koyarak malınıza mal katabiliyor musunuz? Enflasyon olmasaydı katabilirdiniz ama enflasyon olan bir ülkede bu tanım size uymuyor. Bu yüzden banka faizleri konusunda çoğu kişi farklı düşünüyor. Kimi haram diyorken kimi de helal diyor. Hatta bazı bankalar kar payı altında faiz veriyorlar.

Kuran'da ki ayetlerde de iniş sırasına göre faiz alanların iyi bir iş yapmadığına ve almamalrı gerektiğini belirtiyor. Sonra faiz alanlar için durum biraz daha sertleşiyor ve en son inen ayetlerde faizin haram olduğu ve faiz alan kişilerin Allah'a ve paygamber efendimize savaş açtığı gibisinden bir benzetme yapılıyor.

Peki bu faiz hangi faiz? O dönemlerde insanları sömüren tefecilerin aldıkları faizler. Örnek veriyorum 10 altına 1 ayda 12-13 belki daha fazla altın alarak insanları borçlu bırakmak ve sonucunda insanların çocuklarını köle ya da kızlarını cariye olarak alma sonucuna varan faiz. İslam bunu ilk ayetlerde kötü bir davranış olarak görüyor ve en son ayette de zaten yasaklıyor. Bu faiz ile günümüz faizi arasında fark var. Tabiki buradan çıkan sonuç banka faizinin helal olduğu anlamına gelmez. Ancak insanları zor duruma düşüren bir tefeci ile bankadan enflasyon altında faiz alan yani parasının değerini az da olsa korumaya çalışan birinin kazanacağı günah aynı değildir. Aynı olsa zaten adalet olmazdı ve Allahın adaleti de tamdır. Faiz almak veya almamak size kalmış ama bankaya para yatırmak demek bu sistemin yürümesine destek olmak demektir. Günümzde harama karışmamak gerçekten çok zor ve mucize. Allah herkesin gönlüne göre versin.