bir din kültürü hocası şunu demişti. faiz haramdır ama haram edilen dönemdeki piyasa koşullarıyla bu dönemdeki koşullar tabiki değişmiştir. o dönemde 1 devenin fiyatı 571 de de aynıydı 620 de de aynıydı enflasyon diye bir şey yoktu. ve o dönemde parası olmayan adamlara 10 altın verip 1 sene sonra 20 altın hatta 80 altın alanlar vardı dedi. verilen paranın geri ödenip ödenemyeceğine falan bağlı olarak faiz miktarı değişiyordu dedi. bunu kaynaklardan görüyoruz dedi. haliyle dinin emirleri bugün değişmiştir diyemeyi z ama dünyada fetva makamları var mısırdaki el ezher üniversitesi bunlardan birisi dedi (bu fetva makamı kafasına göre konuşan tarikat şeyhi değil elbet) orada bu konuda uzman olanlar daha doğrusunun dinin her konusunda uzman olanlar oturmuş günümüz şartlarında bir ev almak için ya da evinde birikmiş paranı muhafaza için bankacılık sistemini kullanmana bankada paranı tutmak için seneye de aynı deveyi alabilmek için bankada tutmana cevaz vermişler diyordu. o dönemde yasaklanan faizin bu dönemdeki aylık %20 alan tefecilik olduğunu ifade etmişti.
bk ben sorumluluk almam bu yazıya bakarak faize para yatırmaya koşmayın
ek : bu arada faizle para kazanılmaz . zira %19 faiz olan ülkede 100 lirayı yatırırsın bir sene sonra 119 tl alırsın düz hesap ama bir sene önce bir deveyi 100 liraya alabiliyorsan faizin %19 olduğu bir ülkede o deve ertesi sene 138 lira olur senin aldığın %19 faiz yine yetmez. dini olarak kendini düzeltemeyenler suçu başkalarında arar başkalarını düzeltmeye kalkarmış .ben babama kızdım yıllarca . ulen baba dedim beni 5 yaşımdan itibaren zorla namaz kıldırsaydın hafız etseydin küçükken ben bugün otomatik namaz kıla kıla namazını asla kaçırmayan birisi olurdum diye düşünüyordum

bizi m ekonomi meselesi de böyley. kendi evindeki açığı kapatma komşunun derdiyle dertlen belki Allah acır da düzeltir

Ama Allah'ın sistemi öyledeğil. Allah çalışana kafasını çalıştırana veriyor yahudi bile olsa. Ayrım yapmıyor çalışana veriyor.
eve 5 maaş giriyor ayda 20bin tl ev kira değil fatura derdi yok ama evin babası bu 20bin le evi idare edemiyor her ay 5 bin lira borçlanıyorsa o babaya kaç sene katlanırsınız? aman ben gidersem komşu baba seni döver diye diye kandırmaya devam ediyor. yapamıyorsan yapan gelsin baba diyemiyor kimse aman babaya laf edilmez