whatsaero adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir şey merak ediyorum.
Faiz, paramızı bankaya kiraya vermemiz değil mi? Banka ne yapıyorsa yapıyor, beni alakadar etmez, ben paramı bankaya kiraya verir gibi veriyorum. Bunun arabanızı veya evinizi kiraya vermekten ne farkı var? Sadece kullanılan materyal değişiyor. Kiraya veriyorsam, elbette ay sonu bana bir getirisi olmalı. Bu durumda bunun hangi kısmı haram?

Güzel konuya değindin dostum, hadi o zaman bunu biraz açalım. Mesela benim faiz anlayışım şu şekilde. 1400 yıl önce ilk Müslümanlar hasatları yetersiz olunca mevsiminde komşusunun ekini yeterli olduğunda gidip 100 hurma borç alıyor, seneye kendi hasadı düzgün olunca götürüp 100 hurmayı geri veriyor borcunu kapatıyor. Aradan 1 yıl geçiyor ama 100 hurma aldı ve 100 hurma olarak geri verdi, 110 olarak geri vermedi. Eeee, geldik günümüze. Daha önce de bu örneği vermiştim, aynen devam edeyim şimdi ben 10 liraya bir kase çorba içebiliyorum, götürüp 10 çorba parası olan 100 lirayı bankaya veriyorum, 1 yıl sonra banka bana 120 lira olarak geri veriyor ve o zamana kadar çorba çoktan 15 lira hatta üzeri olmuş oluyor. Önceki yıl paramla 10 çorba içebiliyordum, şimdi 7 tane çorba bile içememe rağmen faiz yemiş oluyorum. Onu geçtim, dolaşımda bulunan banknot miktarı ikiye katlanmış benim elimde bulunan paranın üzerinde yazılı olan sayısal değer aynı.

Mantık olarak kağıt para bir nevi devlet hissesidir. Dolaşımda bin adet banknot varsa ve senin elinde 2 adet banknot varsa çok basit bir matematik ile dolaşımdaki paranın 500 de biri senindir. Paran hiç değişmiyor faiz işlemiyor ama devlet durup dururken paraya ihtiyaç duyup banknot sayısını 2ye katlıyor ve dolaşımda toplam 2 bin adet banknot oluyor, ee senin elinde hala 2 adet olmasına rağmen hissen 500de 1 den 1000de 1e inmiş oluyor. Neyse, işin matematiğine inersek linç yeriz iyice, yediğimiz yetti de arttı zaten. Devletimiz sağ olsun asla faiz yememize teknik olarak izin vermiyor zaten. Enflasyon %40 olmuş, hadi faiz %19 oldu sevinin gari diyor, aslında para artacağına erimiş oluyor. Reel faiz diye bir olay var, enflasyon oranının üzerinde ise reel faizdir, enflasyon %15 olursa ve faiz %19 olursa basit hesapla %4 faiz yemiş olursun. Halkını düşünen sayın yetkililerimiz sağ olsunlar enflasyon hesabı yaparken yazın kış lastiğini ve pinpon topu ile golf sopasını sepete koydukları için enflasyon biraz olduğundan düşük çıkıyor, sayelerinde bugün 10 çorba içilecek parayı bankaya koysanız bile sayısal anlamda arttığı halde 7-8 çorbadan fazlasını içemiyoruz. Hesaplar çok açık ama olaylar karışık biraz

Edit :

Hee bu arada, mesela 1 kilo altın aldın ve o parayla bugün atıyorum 500 çorba içilebiliyor, seneye altın değerlendi ve aynı altın ile 600 çorba içilebildiğinde faiz yememiş oluyorsun bak bunu dikkate al mesela Çalışmadan havadan 100 çorba kazançlı çıktın, emeksiz çorban arttı, ticaret yapmadın mal alıp satmadın, hizmet vermedin ama olsun. 1400 yıl önce parasal ve faizsel değer belirten altın ve gümüş şimdi öyle bir değeri belirtmiyor artık aklandılar, faiz sayılmıyormuş