Konu vergi ama o konuda pek bir şey demek istemiyorum...
Konuda gördüğüm yorumlardan yola çıkarak 1-2 satır yazmak istedim takip edilmeme konusuyla alakalı.
Kripto paraların takip edilemedigi büyük bir yanılgı aslında dostlar. Bal gibi de takip ediliyor. Bugün en yaygın kullanılan borsaların hepsinde KYC'siz işlem yapamazsınız, yapsanız bile belirli kısıtlamalarla karşılaşırsınız. Emin olun devletler gidip Binance'den X bir kişinin hesabına ulaşmayı istese, Binance anında satar sizi

yani aslında blockchain teknolojisinin çıkış noktası olan merkeziyetsiz yapı tam anlamıyla gerçekleşmiş değil. Büyük borsalar hâlâ merkeziyetci bir yapıya sahip.
Madalyonun diğer yüzünde ise merkeziyetsiz borsalar ve Coinler var. Yani son birkaç yılın yıldızları DeFi projeleri. Bu borsalara üye olmazsiniz. Sadece bir cuzdaniniz olur ve alım satımı cüzdanlar üzerinden yaparsınız. Burada bile, eğer cüzdan adresiniz ogrenilirse, o adrese ait tüm geçmiş verilere ulasabilirler. Tabi hangi cüzdan kime ve neye ait bunları bagdastirmak zor. Ama burada da bircogumuz merkezi borsaları kullandigimizdan ötürü, merkezi borsalarda en sık işlem yaptığımız adresler üzerinden yol kat edilebilir. Nerden nerelere geldim

Sözün özü, her zaman kârı cebinize almak için merkezi borsaları kullanmak zorunda olacağız. Bu noktada bir vergilendirme uygulanirsa pek kaçışı yok. Belki ilerde merkeziyetsiz borsalar bir yolunu bulur. İşte o zaman da cok ciddi suc potansiyelleri oluşacak ve günün sonunda sorulan soru ; güvenlik adı altında tam şeffaflık mı? Yoksa gizlilik için güvenlikten taviz verilebilir mi? olacak...