Körlük hayatın doğal akışını o kadar da bariz etkileyen bir şey değil, zihinsel bir engel değil. Görme engelli bir doktora rastgelmedim ama görme engelli avukatlar, müzisyenler, hatta yazılımcılar var. Bu forumda dahi görme engelli bir makale editörü kadın kardeşimiz var. Biz hayatı 5 duyu organı ile algıladığımız için birinin eksikliği kabus geliyor ama onlar 4 duyu organıyla körlüğün eksikliğini kapatıyorlar. Bazı durumlar için evet zorluk çekiyorlar, ama hayata tutunmayı başarabiliyorlar. Ne mutlu ki, karamsar olmayıp bizlerden daha çok hayat sevinci dolu olabiliyorlar.
Tüm insanlık doğuştan kör olsaydı yukarıda bir arkadaşın da dediği gibi görsel nesneler bulunmayacağından iletişim aynı ölçüde yine sağlanırdı. Sadece bilimsel çalışmalar, mikroskopla yapılan deneylemeler gibi şeyler belki gelişmezdi. Ama insanlık görmenin ne olduğunu bilmeyeceğinden buna göre alışılıp yaşanırdı.
Engellilere yönelik bir soru değil, onlar bizim görsel algımızla oluşturulmuş nesne isimlerine ayak uydurmakta. Dolaylı yönden bir göz var
kurulacak iletişime örnek verebilir misiniz?