2017-2019 yıllarında kazandığım Youtube gelirlerinin vergilendirme süreci anlatmak istiyorum. Henüz başına gelmemiş arkadaşlara belki yardımcı olur.
Özet olarak: Toplam gelirim 510.000₺, ödediğim vergi 140.000₺
-Haziran 2020'de tebligat geldi ve vergi dairesine çağırıldım. Pandemi nedeniyle telefonla görüştük ve müfettiş birkaç soru sordu.
-Ekim 2020'ye kadar hiç gitmedim ve inceleme tutanağını Ekim'de imzaladım. İnceleme süreci başlamış oldu.
-Ocak'ta uzlaşmaya çağırıldım. Toplam 510.000₺ olan gelirimin yarısı gider gösterildi. Türkiye, Yurt Dışı raporları da istendi. Yani 255.000₺ üzerinden vergilendirildim. Ülke gelirleri de dikkate alındı. Toplam vergim cezalar ile yaklaşık 190.000₺ olarak çıktı. Ama uzlaşmada cezaların %75'i silindi. Sonuç olarak 120.000₺ vergi ile karşılaştım. Aradan 1 ay geçti ve bu verginin faizi de hesaplandı. Toplam 25.000₺ de faiz çıktı. Yani toplam 510.000₺ kazancım için 145.000₺ vergi verdim. Herhangibir indirim veya taksit yapmadılar. Ve 20 gün içinde ödemem gerekiyordu. Ben erken ödedim ve 5 bin₺ erken ödeme indirimi oldu. Faiz konusunda da forumdaki diğer arkadaşlara çok çıktığını görmüştüm. Ama bana faiz çık az çıktı. Sebebini bilmiyorum.
Eğer başınıza geçmiş gelirleriniz ile ilgili bir şey gelirse müfettişe ülkelere göre gelir raporlarını dikkate aldırın. Eğer müfettiş ülke raporlarını dikkate almıyor ve tüm gelirinizin büyük bir bölümünü gider olarak göstermiyorsa sakın uzlaşmayın. Ben tüm gelirimin vergisini %26 olarak ödedim. Forumda okuduğum diğer arkadaşlardan görüyoruz. %70, %150 çıkan vergi oranları var. Öyle bir durumda hemen dava açın, çünkü davayı kazanma olasılığınız yüksek. Sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplarım.
Gelirleriniz için kanıt olarak ne gösterdiniz:Banka hesabı mı adsense dökümü mü ? yani adsense olsa onlaırn girip bakması gerekmiyor mu daha eskileri saklıyor musunuz vs diye?
Yani neye bakıyorlar beyana mı hesaba mı