Merhaba,

Geçmiş olsun,

http://www.erdallaw.com/senetlerin-k...-senet-iptali/

Alıntı
1.2. İptal Davası

Senedi elinde bulunduranın bilinmemesi durumunda veya senedin herhangi bir kimsenin eline geçmesi mümkün olmayacak şekilde zayi olması durumunda (yanması, kaybolması…) ödeme yeri mahkemesinde iptal davası açılması öngörülmüştür.

İptal Davası açılabilmesinin şartlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

a. Senedin kimin elinde olduğu bilinmemelidir.

b. İptali talep eden kimsenin senedin zıyaı anında, senedin ve sentteki hakkın sahip olması gerekir. (Malik, intifa hakkı, rehin hakkı)

c. İptali istenen senet ferdileştirilmelidir.

d. Senedin zayiinden önce zilyedi bulunulduğunu gösterecek kuvvetle muhtemel deliller göstermek gerekir.

e. Senedin zayii olduğunun inanılır bir biçimde ispat edilmesi gerekir.

Hâkim, yukarıdaki hususları değerlendirecek ve yapacağı araştırmalar sonucunda iddiaların doğruluğuna kanaat getirmesiyle beraber senedi eline geçireni belirli bir süre içinde mahkemeye getirmesi için ilan yoluyla mahkemeye davet eder. Belirlenen sürede davete uyulmaması durumunda senedin iptaline karar verileceği ihtar olunur. İlan Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yapılır. İlanda verilecek belirli süre en az üç ay ve en çok süre en çok bir yıl olacaktır.

Yapılan ilanlar sonucunda durumdan haberdar olan senedin mahkemeye getirir veya bu durum gerçekleşmez. Senet getirilip mahkemeye tevdi edilirse durum davacıya bildirilir ve davacıya istirdat davası açması için süre verilir. Verilen sürede dava açılmazsa verilen ödeme yasağı tedbiri kaldırılır.

İlan süresinin geçmesine rağmen, senet mahkemeye getirilmemişse senedin iptaline karar verilir.

TTK m. 765’e göre mahkeme iyi niyetle senedi iktisap edenleri korumamak amacıyla borçluya senet bedelini tevdi etmesini veya yeterli teminat karşılığında ödemesini emredebilir.