selcuksofta adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sevgili forumdaşlar. Adsense vergi gelmiş diye bir şey yok.

Aslında 1950-1970 yılından beri her şey hiç değişmedi aynı gidiyor, aynı kanunla yürüyor.

Anlatmak istediğim şu:

Eğer birimiz her hangi bir yerden 1 TL bile gelir sağlıyorsak maliyeye kaydımız zorunlu. Örnek; tekstil, bakkal- e-ticaret- freelancer, websitesi, seo'cu, genel ev kusura bakmayın genelevi bile yazdım ki belki aydınlatır diye, yani adam tekstilci ödüyor, ama bizler adsenseden kazanıyoruz ödemeyelim? bu sizlere mantıklı geliyorsa ok.

3 yıldır soranlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Ama ısrar hiç bitmiyor. Eeee ben 100 tl kazanıyorum 2.000 tl her ay muhasebe masrafım mı olacak diyorsunuz, evet aynen böyle olacak. Peki ne yapacağız diyorsunuz basit abi; eğer ki risk almayayım diyorsanız adsenseyi de kapatacaksınız, siteyide, gelir getiren logo yapımınıda, yani her hangi bir hizmetinizden banka hesabınıza gelen parayı keseceksiniz. Adsense ye vergi gelmedi, siz bir şekilde bi yerden gelir elde ettiniz diye vergi hep vardı. Sadece insanlar zannediyordu ki adsense kazançlarına vergi yok. Yakalanmadığı için vergi yok.

Yine örnek; adam geceleri evinin salonunda gömlek dikip, sabah sokakta seyyar satıyor, şimdi yarın bir yerde okusa diyecek ki bize vergi gelmiş. Tek cevabı var arkadaşım ana vergi gelmedi, sen bu yaptığın işi maliyeye bildirmeyip zaten kaçak iş yaptın.

BU arada Türkiye'de vergiler yüksek bende hepiniz gibi düşünüyorum. Bir şeyin savunucusu değilim. Sadece mantık anlaşılsın diye yazmaya çalışıyorum. Eğer 1 TL daha isterse adsense olsun, ister websiteniden tanıtım yazısı satışı olsun, hesabınıza para giriyorsa bunun maliyeye kayıt olmak gerekiyor. Bakın dikkat edin vergisi var demiyorum.

Vergi ödemek farklı bir şey. Örnek tüm yıl satışlarınız 1.000 TL ama kira, boya badana, bilgisayar alış vs gibi giderleriniz 1.500 tl ise 500 tl zarar eder ve 1 kuruş bile vergi ödemezsiniz.

Ancak sadece her ay verilen beyannamelerin damga vergileri, muhasebeci (zorunlu) ücreti, bir yerde sgk'llı çalışmıyor veya emekli değilseniz bağkur.... bunlar zorunl giderlerdir. Bu rakamlarda elbet aylık 2.000 TL yi bulmaktadır. Yani benim yorumum sizler bu işlerden 3.000 TL kazanmıyorsanız iki yolu var aşağıya yazıyorum.

1- her şeyinizi kapatıp ticari gelir elde etmeyeceksiniz
2- ya herro ya merro diyip risk alıp, ben yakalanmam deyip şimdiki gibi devam edeceksiniz

not: eğer siz kendinizi bildirmeden maliye sizi yakalar, atıyorum 5 yıl geri dönük mükellefiyet tesis ederse ödeyeceğiniz cezalar hesaplayamayacağım kadar büyük olur.

Kimseye maliye kaydı açın, açmayın vs demiyorum kimse yanlış anlamasın, sadece 31 yıllık muhasebeciyim genel bilgi geçmek istedim.

Ama lütfen kimse pm den gelip peki abi bana ne olur, şuna ne olur, şu adam yıllardır yapıyor ona bir şey olmuyor gibi yorum yapmasın, kimse bu tarz bir şeye cevap veremez.

Herkese iyi forumlar.
Kasım 2019dan beri gelir elde ediyorum. Vergi durumlar aklımın ucundan geçmediği icin bu zaman kadae geldim. Hakkımda herhangi bir inceleme yok ve şahıs şirketi açacağım. Şirketi açtığımda geçmiş gelirlerim için ileride sorun yaşamamak adına ne gibi yollar izlenmeli?