Diğer konuda herkes themeforest'ı övmüş ancak themeforest şu an çoğu geliştirici tarafından tercih edilmiyor.
Kendi tecrübelerim ile gördüklerim:
1) Her modülün eklentileştirilme isteği
Örneğin temanız bir mesajlaşma sistemi mi bulunduruyor? Bulunduramaz. Bunu sizden eklenti ile sunmanızı isterler. Böylece temayı sattığınız kişi sadece temayı almaz, başka temalarında da kullanabileceği eklentilere sahip olur. Tamamen haksız bir durum geliştirici gözünden.
2) Template Engine kullanılamaz
Timber, laravel blade gibi gelişim sürecini, kod temizliğini yüksek oranda etkileyen template engine'ler themeforest temalarında kullanımı yasaktır. Geleneksel yolla kodlamanız gerekir.
3) GraphQL, REST API ve Headless Wordpress
Rest API kullanımında pek bir sorun yok, yine de default sorgulara ek parametre geçmenize dahi izin verilmiyor. (mesela; ../wp/search end point'ine filter hook ile orderby, date between gibi kendiniz parametreler eklerseniz bu themeforest karşıtı bir işlem; oysaki mevcut fonksiyonu değiştirmiyorsunuz, geliştiriyorsunuz. )
GraphQL büyük bir karadelik. Bildiğim kadarıyla bunun da kullanımı yasak.
Headless Wordpress mantığı tamamen yasak. Oysaki sadece WP panel gücünü alıp, tüm verileri API ile alıp Vue, Node gibi kütüphanelerle sunmak çok daha verimli. Ama eklenti uyum korkuları sebebiyle yasak.
Bu çok çok büyük bir problem. Bundan ötürü WordPress'de özgün projeler göremiyoruz. Çünkü kalıba sokuyorlar.
4) Kısıtlayıcı kurallar
HTML ID'lerinde tire (-) ile ayırmalısınız, alttan çizgi (_) hoş görülmüyor. Oysaki sanane?
Keza, sıkça HTML içi onclick attr'ını kullandıysanız yine hoş görülmüyor ve soft rejection sebebi.
5) Uzun süren onay süreçleri
Her şeyi tamamlayıp gönderiyorsunuz, inceleyen kişi soft rejection atıyor ve çok basit bir şeyi kafayı takıyor. (atıyorum bir kod yorumundaki yazım hatası ya da bir yerin 2-3 PX daha aşağı yukarı olması) 5 dakikada düzenleyip geri atıyorsunuz ancak bunu tekrar sıfırdan incelemesi gerekiyor ve şanssız iseniz 1 ay sürebiliyor.
6) Kesintiler
Non-exclusive olarak satmak isterseniz yani; kardeşim ben hem themeforest'da hem de R10'da satmak istiyorum o zaman bir satıştan alacağın para toplam ücretin %40... Exlusive olarak satarsanız ise %62.5 ile almaya başlıyorsunuz ve giderek artarak finalde en fazla 75K dolara ulaşınca bu oran %92.5'a çıkıyor. Bu süreç de yine geliştiriciyi değil; müşteriyi düşünen bir durum.
7) Wordpress Codex != Themeforest
Her ne kadar codex'de geliştiriciler tarafından kullanımı tamamen normal görülen bir fonksiyon (mesela wp_remote_get() ) gibi genelde 3. partilerden veri alan ya da veri ileten fonksiyonları kullanıyorsanız yine bu da bir rejection sebebi.
8) Her teması güvenli demeyin
Tüm inceleme çabalarına rağmen ekip güvenlik hususunda zayıf kalıyor. Şu an top sellers temalardan birisi olan bimber'e shell injected jpeg yükleyebiliyorum ve bunu kontrol eden tek bir parametre dahi yok. Ancak bunları görmeyip; bu tarz garip şeylere kısıtlama yapıyorlar. Ancak ben kendi temamda front end'den gelen görseli re-proc edip bu güvenlik açığını kapatınca da "geleneksel yol bu değil" deniyor. Discy temasına konsol üzerinde admin-ajax yüklemesi yapabiliyorum ancak ben kendine temamda bunu DB sorgulu şekilde güvenleştirince yine buna da aynısı deniyor.
Son söz
Yorumlayarak karar vermek zor değil; themeforest farkında değiliz ancak WordPress önünde büyük bir engel. Çünkü yetkin geliştiriciler bu pazarda yer alabilmek için projelerini kısıtlıyorlar. WordPress'in potansiyelini kullanamıyorlar çünkü en büyük pazar themeforest ve orada satmalılar. Ancak themeforest sadece işine gelen şekilde bir tema örneği istiyor.
Sizlerin de bu konuda fikirlerini almak isterim.
Ben şahsım adına themeforest'ın varlığından memnunum ancak rakibinin olmayışı (olsa da şu an pazarın %90'ını domine eden firma themeforest) onların bu işi biraz geliştirici soymaya getirmesi beni rahatsız ediyor.