PlutoMedya adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Nükleer santral mi hocam bu gölden ya da denizden soğutma yapsınlar Her sunucu için su soğutma sistemi vs. kurup bunları gölden temin etmesi bir hayli zor olacaktır... [/FONT][/COLOR]
Sudan ısı pompası diye geçer. Ülkemizde de kullanan bir çok işletme mevcut.
Ben denize sıfır bir otel işletiyorum, odaların ve ortak alanların iklimlendirmesinin enerji maliyeti çok yüksek, biz de zamanında ısı pompalarını araştırdık, teklifler aldık, referanslar aldık. Yatırım maliyeti ve fayda/maliyet bizi solar enerjiye yöneltti.

Veri merkezinin soğutma maliyetini tahmin bile edemiyorum. r10 da bu işi yapanlar söyleyebilir ama Türkiye enerji fiyatı ile aylık yüzbinlerce liradır tahminim.

Konu ile ilgili merakınız olur ise, hava, Su, Toprak diye ısı pompalarını araştırın. Genel olarak kuyu açılır, yazın kuyudan serinlik, kışın ise sıcaklık kazanılır, otellerde biraz daha komplikedir, dış üniteden gelen sıcaklık yerine de, boylerlerdeki sıcak kullanım suyunu falan ısıtırsın. Sanırsam Daikin ve Lg ile görüşmüştük.

Yani o gölden o veri merkezini soğutmak, soğutma düşüncesi ütopik değil, normal bir şey gözünüzde büyütmeyin, küçük otellerin bile bu vizyonu var.

Edit: Daikin örnek otel uygulamaları, toprak ve havadan olması gerek.
https://www.daikin.eu/content/dam/do...09_Turkish.pdf