Bu ülkede 26-27 senedir veri merkezi var. Siz hiç ülkemizde veri merkezinde yangın duydunuz mu? Ben elektrik kesintisi gördüm, pano patlaması gördüm, jeneratör bozulması gördüm ama bir veri merkezinde yangın çıktığını, kül olduğunu görmedim.
Bizim ülkemizde veri merkezi binaları bile deprem yönetmeliğine uygun, sel basma riskine karşı daha kaba inşaat halindeyken tüm hesaplamaları yapılıyor.Şu an en kötü veri merkezinde bile fm200 yangın söndürme sistemi vardır.
Adamlar bildiğin yük konteynırından bina yapmış, birde gelmiş bunu nehir/göl/denizin dibine koymuş.Diğer tarafındanda tren yolu geçiyor.Bina yanmış kül olmuş, 30000 server yok olmuş. Hala Türk firmalara nasıl laf soksam derdindesiniz.
Göl sayesinde soğutma, enerji maliyetleri minimumdur diye tahmin ediyorum. Göl kenarı tercih sebebi olabilir.