İşte tam bu noktada sendikalaşmak gerekiyor. Sizlerle aynı durumu fabrika işçisi olarak yaşadık. İşyerinde çok kişi pozitif çıktı. 3 vardiyalı 8 saat olan sistem 12 saatlik 2 vardiyaya dönmüştü. Bizde "yeter" diyerek sendikalaştık. Daha toplu iş sözleşmesi imzalanmadan yöneticiler geri adım atmaya başladı.
Hocam bende bir işverenim. İş kul hakkına gelirse, işçi de işveren de yapıyor bunu. Ülkenin genel sorunu ne yazık ki.
Kaç tane işçi çalıştığı 9 saatin 8 saatini verimli bir şekilde geçiriyor? Sigara, çay molalarının yanı sıra muhabbetin dibine vurarak zaman geçiren çok insan var.
Bende sizin gibi düşündüğümden dolayı kendi işimi kurdum. Ama işin bu tarafı da oldukça zorlu. Sizin patron çakallık yapıyor belli ki ama insanların bir yerde çalışması için gerçekten normal sürelerinin üzerine çıkması gerekiyor bu ülkede.
Ben size bugün 3 tane elemanımın 1 stajyerimin ve ofisin masrafını yazacağım.
2.350 TL kira
550 TL muhasebe
400 TL elektrik
550 TL doğalgaz
100 TL su
90 TL internet
3 elemanın asgari ücretten maaşı 8.477,7 TL
3 elemanın sigortası 3.255,53 TL
1 stajyerin maaşı 767.1 TL
4 elemanın aylık yemek masrafı 5.000 TL
4 elemanın yol parası 600 TL
Ofis içi kağıt havlu, tuvalet kağıdı, kahve, çay, deterjan gibi masraflar 750 TL
Bunların üzerine çıkan stopaj, damga vergileri vs. var.
Bakın cebime para girmeden daha kendi bağkurumu yatırmadan cebimden çıkan para minimum 22,890,33 TL.
Şu pandemi boyunca hiçbirini işten çıkarmadık, kısa çalışma ödeneği vs. istemedik. 8 aydır kar yazmadan sırf insanların rahatı bozulmasın diye devam ettiriyorum. Kendi bağkur borcum olmuş 10K vergi borçlarım birikmiş 40K.
Şimdi bu çalışan arkadaşlar yeri geliyor muhabbete dalıp arkada 1 saat boyunca takılıyorlar. Ses etmiyoruz insanların keyfi kaçmasın diye. Ama işverenin çakallığının yanında işçinin de çakallığı çok fazla.
Konuyla biraz paralel gittim ama son zamanlarda işçilerin bu kadar ses çıkarması garibime gidiyor. Allah var benim çalışan arkadaşlarım iyi insanlar. Biz de ona göre sabah geleceği zaman 10 11 gibi gel diyoruz. Kimi zaman ertesi gün işimiz yoksa, gelme dinlen diyoruz. Kimi zaman ailesini görmeye ücretinden kesmeden izne yolluyoruz. Onlarda gerektiğine kalmaları gerekiyorsa, kalıyorlar.
Genelleme yapmamalısınız bence. Çakallık yapan kadar iyi niyetli olan da çok ülkede. Genel bir sorunumuz var. Kimse dürüst değil o yüzden çığırtkanlık yapmaya gerek yok.
Hocam sizde "çok iyi niyetli patron" kategorisine giriyorsunuz. Muhtemelen çalışanlarınız sizi "abi" olarak görüyor ve bu çook yanlış. İş başka dostluk başkadır. Art niyetli kaytaran işçiye söylenecek söz çok.
"son zamanlarda işçilerin bu kadar ses çıkarması garibime gidiyor" demişsiniz. Hocam pandemi sürecinde tek mağdur işçi. Bu dönemde sopası elinde olan işçiye vuruyor "kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin, mobing". Hal böyle olunca işçide haklı olarak sesini yükseltiyor.