Şimdi kısaca açıklamak istiyorum olayı.

Öncelikle haftalık çalışma saatlerinize yemek saatleriniz dahil değildir. Örnek açıklayalım.

Sabah 9 iş başı akşam 18 çıkış saatiniz arasında totalde 9 saat var.
Günde 1 saat de yemek saatinize vs sayarsak aslında günlük çalıştığınız saat 8 saate denk geliyor.
İş kanunu gereğince 45 saatten fazla çalışırsanız mesai hakedersiniz.
Günlük 8 saat ile h.içi çalıştığınızda toplamda 40 saat çalışmış olursunuz.
Geri kalan 5 saatlik zaman dilimini cumartesiye bırakmış olursunuz. Bu da öğle yemeği izni olmadan sabah 9 da başladığınız iş için 14 de işi bırakabilirsiniz anlamına gelir.
Gelelim hak ve hukuk arama yollarına. Fazla mesai ücretlerinin ödenmediği için şikayetçi olabilirsiniz. Eğer bu ispatlanırsa kurum çok büyük maddi cezalar ödeme zorunda kalabilir.

Şimdi yapılacak 2 yol var aslında.
İşveren ile öncelikle sözlü bir görüşme sağlayın. Ekstra mesai ücretlerini istediğinizi savunun. Eğer çok yanaşmazsa şikayet edeceğinizi belirtin. Sizi işten çıkarmak ile tehdit ederse de bunu da ileteceğinizi belirtin. Anlaşma sağlamaya çalışın.

İkinci yol ise hiç işverenle muhatap olmadan direk şikayette bulunun. Ama bunun zorlu bir süreç olduğunu unutmayın. Şikayetten dolayı işveren sizi işten çıkartabilir. Tazminat vermeyebilir. Bu konuda direkt olarak iyi bir avukatla iş mahkemesine başvurun. Başvurunuza tazminat ve işe dönüş olduğunu belirtin. Bu süreçte eğer dava sonuçlanana kadar çalışmamış iseniz hakime bunu da belirtin. İş mahkemeleri %80 işçiyi haklı bulurlar. Dava sonucunda yüksek ihtimalle tazminatınız + eksik verilen mesai ücretleri ödenir. Haksız yere işten çıkartıldığınız da öğrenilirse işe geri dönüş ve arada geçen maddi kayıbı işverenin ödemesi sağlanır.

Ben bu zamana kadar bir kaç kurumla davalık oldum. Her davayı kazandım. Hepsi ilk başta korkutmak için işten çıkarmayı savundu. Çıkardılar da. Ben birşey kaybetmedim. Hepsinden de paramı son kuruşuna kadar aldım. Kusura bakmasınlar ama hakim karşısına gelebilecek yüzleri bile olmuyor genelde. Tek sorun bir davanın ortalama 1.5 yıl kadar sürmesi oluyor. Ama sonuç olarak hesaplanan kısım sizi tatmin edecek düzeyde olabiliyor.

Her zaman hakkınızı arayın.