Aklı başında, sabretmeyi ve kendine hakim olmayı bilen, risk yönetimini iyi ayarlayabilen ve gerektiği yerde risk alabilen, kısa, orta ve uzun vadeyi eş zamanlı düşünebilen, düşüşlerde de kazanmanın yollarını bilen, doğru ata oynayacak bilgiye sahip kimse kripto piyasasında zarar etmez dostum. " Bin Dolar " paran vardır ve gösterdiğim görseldeki coin'i alır 1 ay beklersin, binde bilmem kaçını bozdurduğun zaman zaten paran çıkar zarar etmemiş olursun bu kadar basit. Hırs yapıp ayı sezonunda long pozisyon açarsan, market yeşilken shortlayayım diye bir şey denersen, shit coinler ile güzel projeleri ayırt edemiyorsan, yükseklerden alıp düşürken panikle satıyorsan zaten kripto aleminde o tip birinin işi yoktur. Görseldeki coinden ben kazanmadım maalesef, daha deneme yanılma ve en önemlisi öğrenme aşamasındayım. Şunu da ekleyeyim, ben bu işin kitabını yazdım kursuna gittim veya kurs veriyorum diyenlerin bile bilgileri çok yetersizdir.
Çok fazla yabancı terim var, çok fazla değişken var ve dış etken çok çok fazla. 200 küsür dünya ülkesi bugün açıklama yapıp artık resmi olarak ülkece bizde btc kullanıyoruz diye açıklama yapsalar 1 btc belki milyar dolar olabilir o derece dış etkenlerden etkilenebilen bir piyasa ve dolayısı ile Fed başkanı ne demiş, Avrupa Merkez Bankası ne diyor diye takip etmek lazım. Kriptolar sadece btc den ibaret değil ve hepsinin amacı hadi beni alın satın para kazanın demek değil, hepsinin farklı amaçları ve kendilerine göre altyapı ve ekosistemleri mevcut. Defi coinleri var finansal varlık al-sat-kirala için merkeziyetsiz borsalarda kullanılmaya başlanan, Nft ler var koleksiyonluk, dot ekosistemi var, link altyapısı, tron altyapısı, blockchain veya bsc altyapısı, ethereum altyapısı var, pool ve farm coinleri var, ödeme aracı olarak çıkanlar var, tatil odaklı veya torrent odaklı coinler var, gizlilik odaklı ve transferinin takibi imkansız olan coinler var. Bu yüzden hepsini aynı kefeye koymak imkansızdır. Dediğim gibi, ben çok şey bilmiyorum aksine öğrenmeye çalışıyorum ama bilmeyenlerin saçma sapan yorum yapmalarını da çok gereksiz buluyorum. Pirince gitmiş bulgurdan olmuş yok kaz gelecekmiş tavuk esirgememiş olayı değil bu.