Merhaba değerli forum üyeleri; sizlere bugün gelir vergisi hesaplamasından bahsedeceğiz. Umarız ki faydalı bir makale olur.
✅ Biliyorsunuz ki her yıl Mart ayında bir önceki yılın yıllık gelir vergisi beyan edilir ve aynı ayda da eğer ki gelir vergisi var ise ilk taksit ödemesi yapılır.
Gelir vergisinin ne kdv ile bir alakası vardır ne de stopajla bir alakası vardır. Aslında hesaplaması çok basit bir vergidir. Bir şirket sahibi iseniz; 1 yıl boyunca elde ettiğiniz cironuzdan, bu ciroyu elde ederken katlandığınız gideri çıkartırsınız ve kalan tutar üzerinden gelir vergisi ödersiniz. Peki bu ne demek oluyor. Örnekle açıklamak gerekirse, yıllık ciromun 10 bin lira ve giderimin de 8 bin lira olduğunu farzedersek 10-8 den aradaki fark olan 2 bin lira benim kârım oluyor. Ben bu 2 bin lira üzerinden gelir vergisi ödüyorum.
Dolayısıyla GELİR VERGİSİ = KÂRIMIZIN VERGİSİ
✅ Peki ben kârımın yüzde kaçını gelir vergisi olarak ödüyorum. 24 bin lira kâr edene kadar %15 gelir vergisi ödüyorum. 24 bin lirayı geçtikten sonra kârım arttıkça ödeyeceğim gelir vergisinin de oranı artıyor. %20 , %27....
✅Genç Girişimci Teşvikinden yararlanırsanız bu gelir vergisini 75k ya kadar 3 yıl boyunca ödemezsiniz.
✅ Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesini her yıl mart ayının son gününde beyan edilir ve aynı ayın son gününde eğer ki vergi ödemesi var ise ilk taksitini ödenir.
✅Gelir Verginiz yoksa yani zarardaysanız veya geçici vergi de zaten ödediyseniz sadece damga vergisi ödersiniz. Gelir Vergisi ödemezsiniz
📌 Daha fazla bilgi almak isterseniz de PM atabilirsiniz.