Boşanma 2 Çeşittir:

1- Anlaşmalı:
Tüm konularda anlaşılır ve mahkemeye bir anlaşma belgesi sunulur (maddi konular, soyadı konuları, diğer haklar, velayet vb.) hakim bunun üzerinden boşanma gerçekleştirir.

2- Çekişmeli:
İki taraf uzlaşamaz ve kendi iddialarını mahkemeye sunar, kanıt, delil, şahit vb. gibi belirleyici faktörler neticesinde hakim değerlendirerek karar verir (ilk celsede bitmez tabiki)

Her iki şekilde de fark etmeksizin, askı onay süreci vardır, bu sürede itiraz edilir (itiraz %100 kabüldür ve dava yeniden görülür).
Bir diğer husus ise, 18 yaşından küçük çocuklar mutlaka tazminata hak kazanır, anne kendi adına vazgeçebilir tazminattan burada sorun yoktur hukuksal olarak, sonra pişmanım deyip dava açarsa dahi tazminat alamaz.
Fakat çocuklar için vazgeçtim dese dahi, sonradan dava açıp tekrar tazminata hükmedebilir, hakimler bu tip konularda çocuklar için tazminat talebine bakarlar, yok ise dahi genellikle "Çocuklar için nafaka istemediğinize eminmisiniz" diye sorarlar, orada kadının veya erkeğin hal hareketini analiz ederler, sorun olduğuna kanaat getirirlerse duruşmayı farklı seyirde ilerletebilirler, ablanız bir anlaşmanı boşanma sözleşmesi/belgesi imzalamış olsa dahi buna mahkemede itiraz edip çekişmeliye çevirebilir, çekiçmeli dava sürerken hakim geçici olarak nafaka tayin eder (hem çocuklar hem anne için), çekişme devam ettikçe bu nafaka her zaman ödenir.
Son olarak bugünlerde artık çocuk 18 yaşı geçse dahi babaya dava açıp mal, nafaka talep edip onaylattırmaktadır. Nafaka konusu adalet sisteminde en önemli konulardan biridir, pandemi döneminde tüm icra/haciz işleri ne sebeple olursa olsun durduruldu fakat boşanma kaynaklı nafaka icraları bundan muaf tutuldu.

Kendim avukatlık stajımı bitirmedim mesleği düşünmediğim ve ruhsat almayacağım için, hukuk mezunuyum bilg. mühendisliğine ek olarak, bu yazdıklarım gerek hukuki gerekse boşanmamdan kaynaklı olarak verdiğim bilgilerdir

Bende boşandım, fakat bu şekilde iftiralar, aldatma üzerine söylemler vs. çok ayıp yanlış şeyler. Evet boşanırken eski eşimle kanlı bıçaklı olduk bizde, sebep onun beni seviyor güveniyor olması sonucu (asla bırakmam gitmem diye) benim boşanmak istememdi, kızımız henüz 5-6 ayllıkken ayrıldık, şimdi 4 yaşını geçti. Kin öfke gereksiz sitem ve suçlamalar bizde de oldu ama bu şekilde iftira ve aldatma şeklinde söylemler insanlık dışı, bende nafaka ödüyorum kızım için, eski eşim kendi için birşey istemedi, onlara bir ev bir hayat kurdum ve herkes 4 yıldır önüne yoluna bakıyor. Kötü müyüz değiliz kendisiyle asla, kızımı arıyorum, görüyorum, eski eşimde beni arıyor kızımı gösteriyor, hafta içi kızım annemlerde (eski eşim çalışıyor) hafta sonu annesinde, bende 1 hafta 10 günde bir kızımın yanına gidiyorum birlikte kalıyoruz zaman geçiriyoruz. Boşandık evet herşey bitti, kızımda bunun farkında, fakat yansıtmadık, kanlı bıçaklı kediyle köpek gibi olmadık. İlk dönemler gereksiz bir sitem, sinir harpleri, karşılıklı suçlamalar oldu, her iki tarafta kendini haklı gördüğü için, fakat bunlarda geçiyor bir süre sonra.
Şimdi geriye dönüp baktığımda evlendiğine çocuk yaptığına pişmanmısın derseniz hayır değilim, çünkü kızımın çok iyi ve onurlu bir annesi var, Allah ömrümüzden eksik etmesin. Bugün ölsem, ölümü falan konuşuyor olsak inanın gözüm arkamda kalmaz, annesi öyle bir insan, sadece biz yürütemedik (ben diyelim buna da) ve ayrıldık, doğru olan çocuğun en az şekilde etkilenmesi, adamın çocuklarına ve eski eşine bir hayat sunabilmesi. Aramızda gönül bağı yok, sevgi ve aşka dair hiç birşey yok, inanın abes gelmesin kız kardeş gibi oldu eski eşim duygusal olarak bende, evlense nikah şahidi olurum o derece ama yaptığı iyilikleri, evliyken bana geçtiği haklarını, sadakatini, insanlığını asla unutamam, Allah insandan hesap sorar...

Ablanız endişe etmesin, konu avukat tutmak vs. de değil, adamında biraz benim ilk zamanlarım gibi götü kalkmış, bir iki kızla falanda muhabbet ettiyse "uvv hayat devam ediyor beybi" moduna girmiş, yük olarak gördüğü şeyleri hayatından en basit şekilde çıkarmaya çalışıyor ama yemezler bu işler öyle olmuyor, siz rahat olun.

Gelen kağıt mahkeme celbidir (çağırma kağıdı), ablanızın edevleti ile uyap vatandaşa girip dosya sorgulama adımından davaya bulun eklenilen belgeleri orada göreceksiniz, anlaşmalı başvuru yapılmışsa dahi bunun için imzaladığı belge varsa orada görünür. Yok ise (eğer) mahkemeye gidip, mahkeme hakim kaleminden başvuruyu bulabilirsiniz, talebiniz halinde hakim/hakime anlayış gösterip bir kaç dakikalık bir görüşme sağlar sizinle, durumu anlatırsınız sonrasında size avukat tutun yada itiraz edersiniz gibi bir şeyler söyleyecektir.
Basit bir avukatta (yanlış anlaşılmasın lütfen deneyimsiz yeni bir avukat diyelim) bu işlerinizi kolayca halleder.

Benim tek endişem, ablanıza ne imzalatmış (sözleşme mi yoksa itiraf gibi birşey mi?) bunun içeriği ve telefonunu aldı diyorsunuz, artık whatsapp görüşmeleri delil niteliğinde olduğu için ordan bir hile hurda ile fake yazışma yaparak ablanızı aldatmış gibi gösterebilir mi?
Adam biraz çakallık peşinde, iftirada var diyorsunuz gözünü karartmış. Lütfen dikkatli olun, ayrıca yanlış görmediysem ablanız daha çocuk (99) doğumlu, onun doğduğu tarihte evlensem o yaşta kızım olurdu. Bizim kadınlarımız biraz erkek konuşunca (içlerinde sevgi ve merhamette varsa) inanırlar kolayca, adam gelip efendi gibi güzelce evi bırakıyorum sizi mağdur etmem ama böyle imzala halledeceğiz vs. dediğinde dahi bir talebi olmadan sözleşme imzalayıp kandırılan kadınlar var.
Bu konulara özen gösterin dikkat edin, ablanızı çok sıkıştırmayın, evde anne babanız ters birşey söylemesin, kendini yük gibi hissetmesin, çocukların yaramazlıkları sesleri vs. olursa sanki birşey yok gibi hareket edin, baba evinde gönlü kırılıp kendini yük hissetmesin.
Etraftan akrabalardan komşulardan ağız dolu ota boka konuşanlar olacak bunları ablandan uzak tutun, dedikodu ve gerekli gereksiz soru soranlar, konuyu enine boyuna dinlemek isteyenler, saçma sapan şeyleri merak edenler, ablanın ihanet edip etmediğine dahi üstü kapalı yorum getirenler vs. olacak bunlarla diyaloğunu kesin ablanın. Yiğenlerini hep yanında tut, ablana bakımları konusunda yardımcı ol, yineliyorum 99 doğumlu ise çok çok küçük, aklı fikri bulanık şuanda, kendini yük hissetmesin, sıkıntıda çaresiz görmesin.
Çok isterdim keşke aynı ilde olsak gelsem yanınıza ablana sarılsam bende babanım yada abinim neyi kabul ediyorsan desem ama uzağım. Bunu senden ben rica ediyorum sen yap, sarıl kucakla pamuklara sar onu, enişteni (böylede demeyelim artık o adam de) umursama.
Biraz kafanı topla, bu postu okuduktan sonra bu konulardan onu uzaklaştır, bugün çıkar gezdir hava güzel, yasak yok. Biraz dağılsın kafa karışıklığı aklını toparlasın, tekrar diyorum çok küçük henüz, adamda büyükse ve belli baskılar yaptıysa kendini suçlu hissettirmiş olabilir, suçu onda gibi konuşup bu düşünceyi empoze ettirmiş olabilir, ablanın kafasında "ben hatalıyım şöyle şöyle yapmadım kadınlık etmedim, beceremedim" konuları dönüyor olabilir. Bunların hepsine dikkat et, öfken olsa dahi o adama sürekli ablanla bunları konuşup negatif şeyler yükleme, çok şükür sen bak ayaktasın, babanda sağdır diye umuyorum, arkasında sizler varsınız hiç birşey olmaz ablana. Yarın toparlar, çocuklara annen bakar gider işine gücünede girer kendine güzel bir hayat kurar, daha yolun çok başında, bakarsın 3-5 sene sonra biri çıkar güvenir evlenir, 80 yaşında evli ve mutlu olarak ömrünü tamamlar.
Bir sorunun problemin olursa pm le falan uğraşma 0532 330 30 31 den beni ara, istersen bende konuşurum ablanla. Duruma göre belki ayarlayabilirsem dava öncesi İzmir'e de gelirim görüşmek için. Sıkmayın kendinizi, aklı selim olun ve mantıklı hareket edin, sürekli konuyu hortlatıp aynı şeyleri konuşup (unutma konu komşu eş dost akraba gelir sorar sıcak tutar genelde) kızın gereksiz yere psikolojisini bozmayın.

Geçmiş olsun, herşey güzelce geçer bakarsın 1 sene sonra bunları gülüp geçiyor oluruz.