2018 Yılında aldığım bir özelge var. (Forumda daha önce paylaşmıştım)
Bu durumu bende sordum, bana verilen cevap : Yurt dışı kazançların için raporlarını saklamak koşuluyla %0 KDV'li fatura kesebilirsin. Fatura kesme tarihi ise ödemeyi aldığınız gün kesmenizde bir sakınca yoktur dendi.
Uzun süredir ticaret'de olan biriyim. Aksi bir durum olsaydı hiç çekinmeden Google'a dava açardım, Hatta tazminat davası bile açma hakkım olurdu. Çünkü ticari olarak çalışma şeklimiz şöyle :
1. Google aracılığıyla hizmetimizi veriyoruz.
2. Ay sonu Google aracılardan hizmet bedellerini toplayıp komisyonu/kazancını düştükten sonra bizim bakiyemizi kesinleştiriyor.
3. Varsa gelecek ayın 1. veya 2. günü ek kesintiler uygulayıp ödemeri kesinleştiriyor.
4. Ödeme kesinleştiği an ben faturamı kesiyor ve beyan ediyorum. Yani 1-30 Ocak'da verdiğim hizmet için alacağım net ücreti 1 Şubat 'da öğrenmiş ve kesinleştirmiş oluyorum. Bu yüzden 1 Şubat günü alacağım ödeme kesinleştiği için faturamı kesip beyanımı veriyorum.
5. 20 Şubat Google hesabımı banlıyor ve paramı ödemiyor. Bende bu ödemeye göre plan yapmıştım ve ödemelerim aksıyor.
6. Sonraki aşamada Faturalı alacağımı Google Muhasebe kayıtlarıma işlememiş bile olsa benim dava açma hakkım oluyor.
Tabi dava açtığımızda muhtelemen sözleşme yüzünden kaybederiz ama bu doğru bir prosedür değil. Olması gereken ödeme kesinleştikten sonra hesap banlansa bile ödeme yapılmalı, Sözleşme şartı buna göre düzenlenmeliki kanunlar işlesin.
Kesinlikle haklısınız.
Mevcut Vergi Usül Kanunu adsense kazançlarının işleyişinde eksik kalmakta.
İnşaAllah en kısa sürede kanunda revize yoluna gidilir ve olması gerektiği gibi akla yatkın bir uygulama getirirlir.