İlk defa sizden duyuyorum kendi kendine yetebilen bir ülkenin dışa bağımlılığının 0 olması mecburiyetini. Rica etsem beni bu konuda beni aydınlatabilir misiniz? Kimler mesela bunun böyle olduğunu söylüyor? Ayrıca kendi kendine yetebilen terimi ile üretimin yüksek olması ve hammaddeyi üretme gücünün anlatıldığını düşünüyorum. Örnek verelim, ülkemiz tarımı kendi kendine üretir ve yurt dışına satar. Aynı şekil teknoloji de, askeri alanlar, ekonomi vs. hepsinde kendi kendimize yetelim. Yani şu ana kadar 0 bağımlılıkla hareket etmiş olalım. Fakat enerji konusunda dışa bağımlı olalım. Bu sorunu da şu şekilde çözmeye yeltenelim. Diyelim ki elektrik üretimi için neredeyse tamamen yenilenebilir enerjiye geçiyorsun. Fakat bazı konularda ürün üretmek için yine de hammaddeye ihtiyacın var. Dış devletlerden senin ülkende o madenin rezervi bulunmadığı için, hammaddeyi alıp işliyorsun hem kendine hem de işlediğin maddeyi yurtdışı pazarına satmak için başkasına. Sırf ben hammaddeyi yurt dışından alıyorum diye o kadar alanda kendi kendine yeten ülke özelliğim çöpe gidiyorsa ne anlamı kalıyor ki kendi kendine yeten kelimesinin? Yani yiğidi öldür hakkını yeme deyimi aklıma geliyor. Bu kadar keskin bir şekilde karar verilmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Benim düşüncem bağımlılığın "olabildiğince" az olmasıdır. Zaten dünyada sizin dediğiniz şey hiçbir zaman imkanlar dahilinde olamaz.
Hemen hocam sizi bu konuda aydınlatıp eğiteyim
kendi kendine yetebilmeye otarşi denir
Alıntı
Otarşi terimi, genellikle siyasal veya ekonomik sistemler için kullanılır. Otarşi, ekonomik yapının dış yardım almadan ya da uluslararası ticaret yapmadan hayatta kalabildiği ya da faaliyetlerini sürdürebildiği durumlarda geçerlidir.
eğer tarım alanında kendimize yetebiliyorsak ithal tarım ürünümüz hiç yok ise ama elektronik cihazları yurt dışından alıyorsak kendi kendimize yetebiliyoruz demek değildir sadece
TARIMDA kendi kendimize yetebiliyoruz demektir. yani türkiye genel anlamda kendi kendine yetebilen bir ülke değil belki küçük konularda tüm tüketimi kendi üretiyor olabilir ithal almadan ama genel bakıldığında tek bir noktada kendi kendine yetiyor diye genel anlamda denilemez tek bir noktada kendine yetebiliyorsa onun da ismi söylenerek o alanda kendine yetebiliyor denmeli.