Türkiye, Irak veya Suriye gibi bir ülke değil. Türkiye'yi işgal etmek kimsenin bir problemini çözmez, aksine çok daha büyük problemler yaratır. Süper güç değiliz ancak karşımızdakini uğraştırırız. İşgal çabası bataklığa saplanmaktır, ateşten gömlek giymektir; götürüsü getirisini aşabilir, kimse bu yükün altına kolay kolay girmez.

Gerileyen iktidarlar başarısızlıklarını örtmek ve ellerindeki gücü kaybetmemek için dışarıda düşman arar ve bu sayede içerideki huzursuzluğu baskılamaya, insanları oyalamaya çalışır. Suni gündemlerle, aslında olmayan(mavi vatan vb çok daha eskiye dayanan bazı konuları hariç tutuyorum) problemlerle halkın zihnini bulandırır ve kendi gücünün zayıflamasını engellemeye çalışır. Bu esnada kaybeden ve zarara uğrayan yine kafası bulanmış halk olur, muktedir bundan neredeyse hiç zarar görmez.

Komplo teorisyenleri de bu fırsatları kaçırmaz, üretir de üretir. Bir komplo teorisyeninin en büyük hazzı "ben demiştim" diyebilmektir. Kendi savını destekleyici gördüğü her gelişmeyi de bu hazza yaklaşmak için kullanır, hatta kimileri, bunların doğru olmasını içten içe ümit eder.

Bu haritaya(ve bunun gerçekleştirilmeye çalışıldığına) inananların olduğunu görmek üzücü. Bu haritadan çok daha gerçek şeyler var; ancak "vatan, millet, sakarya" kadar heyecanlı değil, siz de haklısınız.