ilgicp adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar,

Muhasebeciyle görüşeceğim fakat daha önce de konuştuğumuz ve anlaşamadığımız için önce buradan bir fikir almak istedim.

2019 ocakta benim üzerime bir şahıs şirketi kurduk doğal taş ürün üretimi ve satışı için. 29 yaş altı genç girişimci desteğinden yararlandım. İlk yıl sigorta ödemeleri devlettendi ve 3 yıl 75.000 tl'ye kadar gelirin vergisinden muaftım bildiğim kadarıyla. 1 Aralık'ta taşındığımız için adres değişikliği yaptık, kira kontratı vs düzenlendi. Önceki kira Ankara'da 450 tl iken, burada 100 tl, babama ait evin yanındaki depo.

Şimdi vergi dairesinden baktığımda anlamadığım bazı kalemler var. Aşağıdaki görüntüdeki vergilerin hepsi yeni vergi dairesinden, yani 1 aralıkta kira kontratı doldurduğum ve başvurduğum ilden. Anlamadığım ilk konu 100 tl aylık kira bildirmemize rağmen muhtasar hem 287 lira geliyor 3 aylık, hem de ekim ve aralık arası geliyor.

Yine hiç satışım olmadı ve gelirim de olmadı çeşitli ailevi sağlık problemlerinden ötürü. 3 yıl da dolmadığından gelir geçici vergisi 0 gelirle neden ve neye göre geliyor? Üstelik o da ekimden itibaren geliyor.

Bildiğim kadarıyla hiç gelirin olmasa da kdv ödemek zorundasın; o tamam. Muhtasar da stopaj oluyor sanırım, o da meblağ nasıl böyle oluyor anlamasam da tamam ama gelir geçici vergisi neden geliyor? Teşekkür ederim.
Stopaj dışında diğerleri damga vergileri.
1 aralıkta yeni adrese taşındıysanız
Ekim Kasım 450 tl net kiranın 50 tlx2 ay = 100 tl stopaja yansır
Aralık ayı 100 tl net kiradan 11 tl stopaja yansır
Damga vergisi 76,00 tl dir.
Geri kalanda mali müşavirin kestiği makbuzun %20 stopaj tutarıdır.