TechnicaL35 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Çok doğru konuya değinmişsiniz. DA-PA , DR-UR hatta TF-CF gibi Keyword Difficulty (KD) metriği de tamamen Moz, Ahrefs ve Majestic gibi araçların kendi algoritmaları ile oluşturdukları (uydurdukları) metriklerdir.

Google nezdinde resmi bir niteliği yoktur.

Ben de bu konuda nacizane kendi tecrübe ve tavsiyelerimi belirtmek isterim.

Ben zamanında KD yerine KEI değerini baz alıyordum.

Keyword Effectiveness Index yani Anahtar Kelime Etkililik İndeksi.

Yıllar önce bu değeri hesaplamak için tek bir formül karşıma çıkardı, şimdi bakınca onlarca farklı formül türemiş.

Hatta, WordTracker aracının KEI değerini kendince hesapladığını da gördüm, bakmakta fayda var.

Zamanında, Kelimenin aranma hacmi / Kelimenin Google aranmasındaki sonuç sayısı şeklinde hesaplardım. Çıkan sonuç ne kadar yüksekse rekabet o kadar az olacaktır mantığı vardı.

Bu da bizi kelimenin aranma hacmi sorunsalına götürüyor. Daha önce de yazdığım gibi, aranma hacmini bilmek birden fazla kritere ve değişkene bağlı bir detaydır.

Fakat, yine de fikir edinmek için Neil Patel'in Ubersuggest aracını baz alabiliriz.

Bu araçta anahtar kelimemizin aranma hacmine baktıktan sonra Google'a dönüp;

allintitle: anahtar kelimemiz
ve
allinurl: anahtar kelimemiz

Şeklinde arama yaparak çıkan sonuç sayılarına bakarak karşımdaki net rakip sayısını öğreniyordum.

Böyle diyorum, çünkü anahtar kelimenin başlık etiketinde ve url'de bulunması o kelimede yükselmek için olmazsa olmaz iki kriterdir.

Dolayısıyla, kelimenin aranma hacmi / kelimenin allintitle sonuç sayısı = ne kadar yüksekse, kelimenin zorluk derecesi azdır diyebiliriz.

Ben şahsen 0,05 sonucunu orta zorluk olarak kendimce baz alıyorum.

Misal: ''senaryo'' kelimesinin aranma hacmi: 3600

aynı kelimenin allintitle sorgu sayısı ise 80.000

3600 / 80.000 = 0.045

Tabi, bunlar benim kendi deneyimlerim, başkaları pek tabii ki saçma bulabilir.

Sonuçta, Google sonuçlarını etkileyen yüzlerce faktör var.
Harika bir paylaşım olmuş. Analiz işi genel olarak böyle. Yönteminiz %100 sonuç vermese de normalden hızlı yol almanızı sağlıyorsa işe yarıyor demektir.

Ücretli araçların mantığı da bu bence. Birlikte analiz etmeyi, geniş çerçeveden bakmayı öğrenirsek her şey çok daha kolay oluyor.

Teşekkür ederim.