Daha önce bu konu hakkında zaten bol miktarda şarlatan caiz değildir haramdır vs. diye boş beleş konuşmuştu aynı şeyleri tekrarlatıp neden insanların vaktini çalıyorsunuz? Çalmak haram değil mi şimdi? Çoğu arkadaş çok güzel yazmış, şans oyunları ve haliyle kumar ile devasa bir vergi topluyor koca devlet ve din görevlilerinden tutun genel olarak tüm kamu hizmetlerinde bu paralar kullanılıyor, bu bir pislik ise herkese bir şekilde sürülüyor zaten. İşin din boyutuna girince herkes bir gericilik peşinde, bir indirilen din vardır birde uydurulan din. 3-5 şarlatan dinleyip adlarına hoca efendi dendiğinde ne bileyim İnşallah hocam Maaşallah hocam dendiğinde her dedikleri Allah kelamı mı oluyor? Cübbelinin teki arada çıkıp çıkıp hadis uyduruyor, bilinen 1,5 milyonun çok çok üzerinde hadis var yani hepsi gerçekten yaşanmış olsa insanın ömrü yetmez. Her duyulana söylenene inanmak doğru değildir bu sebeple.
Ayrıca Bitcoin ve türevleri birer EMTİA dır ve değer taşıyan değişim araçları olarak sınıflandırılır. Kaldı ki para olsa ne olur? Bu onu haram mı yapar? TL veya Dolar haram mı? Dolar'ın değerini de arz/talep belirliyor kripto paraların değerini de. Ayrıca dur insanları doğru yola sevk edeyim uyanmalarını sağlayıp biraz sevap kazanayım diye düşünen din bezirganlarına aşırı derece uyuz oluyorum. Ve evet, bende Müslümanım ve maalesef aman dinsiz demesinler diye Müslüman olduğumu belirtmeye gerek duyduğum için bile üzülüyorum çünkü bizim insanımızda yargılama huyu var. Neyse, birileri bitcoin ile mal veya hizmet satıyor mu? O zaman değer taşıyan bir değişim aracıdır ve dinimizde bu konu hakkında bir görüş yoktur. Bu kafa ile 100 liram ile 20 dolar aldım, ertesi gün develüasyon oldu ve elimdeki 20 dolar artık 200 lira ediyor, ben şimdi haram mı yedim malım değerlendi diye?
İşi kumar boyutuna taşımaya gerek yok, Bitcoin ve kumar ile ilişki kurmak için videoda bir şeyler zırvalayan kişi epey zorlamış kendini. Hadi onu geçtim, askerliğim sırasında Mersin de imamlık yapan bir devrem vardı bölükte, lise mezunu ve 5 bin lira üzeri maaş alan bu arkadaşa Fatiha'nın türkçesini bilip bilmediğini sordum şaka ile karışık ve bilmediğini söyledi, şaşırıp Ezan'ın türkçesini sordum, onu da bilmediğini söyledi. Arapçasını okusun ama ne dendiğini anlamasa da olur sorun yok. Amaç okumak mı anlamak mı ayrıca tartışılır. Sözün özü bana göre haram falan değildir, ben gönül rahatlığı ile alıp satıyorum oh canıma değsin. Altın değerini de arz/talep belirliyor elindeki altın miktarı artmadan altının değeri arttığı zaman cebine fazladan para giriyor mu? Heeee, onun adı faiz değil ama o yüzden sıkıntı olur mu hiiiiç. Bankaya para koyuyorsun biri katılım bankası biri değil, 2si de aynı işi yapıyor milletten faiz alıp senin mevduatına bir kısmını veriyor, X katılım bankasının verdiği faiz haram değil ama Y bankasının verdiği haram, hadi canım? Yaradan ile görüşüp mü haram olmadığına karar verdi bu haram olmadığını söyleyen bilge kişiler yoksa parası olanların gazını alıp içlerini mi rahatlattılar acaba?
Ayrıca daha önce bir konuda yazmıştım kısaca tekrar edeyim, 1400 sene önce faiz dendiğinde bugün 200 hurma verdim seneye 210 hurma vereceksin şeklinde bir yaklaşıma faiz denirken al bu 200 hurmayı, seneye sende de olunca 200 olarak aynen geri verirsin şekline de yardımlaşma dayanışma deniyordu. Ben bugün bankaya koyduğum atıyorum 10 bin lira ile 200 kilo hurma alabiliyorum ama seneye FAİZ ile 11 bin liram oldu, enflasyon yüzünden hurma fiyatları uçtu gitti ve param artmasına rağmen artık 150 kilo hurma alabiliyorum. Ne oldu ben şimdi hem faiz yedim hem 50 kilo hurma kazığı mı yedim? Fazla kafayı yormayın valla manyak olursunuz benden söylemesi. Ne yaparsan yap ama kul hakkı ile gitme, Şirk koşma, güzel ahlaka sahip ol, ibadetini yap, otur baştan sonra düzgün bir Türkçe meal olarak anlayarak kutsal kitabını al eline bir oku, o kitabın içinde olmayan ve din zannedilen şeylere dikkat et, okuduğunu anlamayan veya belki hiç okumamış olan kendine hoca efendi diyen kişilerden uzak dur, araya aracı sokma, başka hiçbir sakallıya ihtiyacın yok.