kafan dağılsın bende kendi hikayemi anlatayım. Öncelikle kendimden bahsediyim kısaca. Bilgisayar mühendisiyim, Aileden maddi durumum hep iyi oldu, hiç yokluk görmedim çok şükür, sonra lise 3 te babamla zıtlaşınca saçma birşeyden "benim paramla" başlayan bir cümle söyledi. o günden beridir kuruş almadım. iyiki de o cümleyi bana etmiş ama. lise 3'te beni kendime getiren bu cümleyi duydugumda son 1 sene it gibi çalıştım. ayaklarımın üstünde durdum bilg müh kazandım. Burada üniversitede bile para almadım yalvar yakar tutusturdular yine almadım, inat etmiştim bir kere takıntılıyımdır dürüstlüğe şeffaflığa ve kullanılan kelimelere. affetme özelliğim yok babamda olsa. neyse üniversite arkadaslarımla 11 12 ye kadar dolaşır, eksiksiz 3-4 e kadar da kod yazardım Web ve mobil yazılım öğrenip dışarılara iş yaptım. Kendimi geliştirdim kimseye muhtaç olmayı bırak üniversite 1 de yani 1 sene de bmw almıştım. Sonra işlerim iyi giderken fazla ukala ve aileden kopuk bir hayatım oldu, kız işleri gönül işleri derken o yaşta 400 bin tl yedim borsa da. karı kıza da yar olmadı, saçma yere borsaya girdim gitti. Akabinde r10 da da iş yapmış olan, adsense üzerine çalışan firmaya android developer olarak girdim. (firma adını vermeyeyim ama yönetimden Coşkun bey bile sordu tanıyormusun diye, maaş dekontlarımı ilettim kanıt olarak.) herneyse buraya başladıgımda gönül işleri ve borsa beni bitirmişti. burada android işi yaparken ek olarak SEO ve Adsense ogrendim. sonrasında o firmada kurdugum 30 40 siteden 10 tanesi hala gelir getiren sitelerden, kalan ömrüm boyunca o zaman bile her ay bana min +10k para bıraktı adsense ile. sürekli denemeler ve siteler açarak total domain sayımı 700 e çıkarmıştım 2 sene önce. bununla beraber sitelerimde 700 domain üzerinde aklınıza gelebilecek herşeyi denedim, içerik backlink hız vs vs vs. bu sayede kimseden tek bir satır bilgi almadan, kendim kazıyarak işin mantıgını çok ürün üzerinde deneyerek buldum anladım. daha sonra çalştığım firmanın işleri r10 da kötü gidince, bana gerek olmadığını söylediler ve ayrıldım. sonrada . Bir süre yurtdışında bir süre türkiyede yaşıyoruz geçiyor ailece. bu arada daha önce çalıştığım firma r10 da da bayagı bilinen bir firmaydı, androidçi olarak başladığım yolda adsense'çi olduk kısacası. Bu olay çok uzun ama bende msaitken hikayemi anlatmak istedim, şuan r10'dakiler hariç 1200 siteyi yönetiyor şirketim ajanslarla beraber taşeron şekilde. Az çok seninle aynı zamanlarda, tamamen sıfır iken babama rest çekip kendim kazanmaya başlayarak şükür ki bugüne geldik iyi kötü. Arkamda kaç aileye yardım ettiğimi, kaç kişiye dokunduğumu Allah şahit tahmin bile edemezsin, kazandıgımın zekatını hep veririm, belkide bu yüzden işlerim rast gitti liseden beri.
Buradan çıkan sonuç? o yaşta sıfır dış kaynak ile kendimi geliştirdim, ama işin sırasını bildim, lise 3 te gidip bilgisayara saldırmadım, o zaman önce derslerime, sonra bilgisayara yazılıma saldırdım. bu cümle bile aslında içinde umut vermeli seni yönlendirebilmeli. Ne mi? işin sırasını bilmek hayatta en dikkat ettiğim şey. sıfırdan ileriye misal 5 adım atmam gerekiyorsa, varımı yogumu ilk adımıma adarım. daha çerçevesi kalın, daha kısıtlı yakın tarihli hedefler ile ilerlerim. Misal evlilik amaç , 2 yıl sonra çocuk amaç gibi gibi hep bir sonraki hedefe odaklan.
Sen ne yapabilirsin? konuda bir arkadaş çok güzel yazmış, yaş 30 olmadan vasıfsız olmazsın diye. Aslında hiç bu açıdan düşünmemiştim çok hoşuma gitti. tabiki 30 a kadar yolunu çizmiş olman çok güzel ama herşey bitmiş değil. heleki yeni askere gidiyosun senin için daha çok çok erken. Memleketin %90'ı askerden önce işsiz ve umutsuz olarak gidiyor. bu konuda yalnız olmadıgını bil, bana dediğime güven. döndüğünde fırsatların seni bulmasına izin ver, bu şu demek, ilk adımın para ise, az da olsa kazan kendini ayakta tut, ikinci hedef maaşını arttırmak , o zaman ek işler ogren web de yada baska bir ticari fikirde, onu yap maasın sana yetsin, onu da yaptın mı sosyal ortam yarat kendine bir bayan hanım bul ailen sayacagın kişiyi tamamlamaya bak, sonrası çocuktur, evdir arabadır bu şekilde step step hayat akıp gidecektir. Benim örneğim gibi sıfırdan baslayıp kendi yolunu cizebilirsin, android baslayıp adsense'ci olmam gibi, seninde daha ileride basına neler geleceğni bilemezsin. Ama sadece buna şans ver. sadece oturma evinde, kuru kuru geçirme zamanını. Şuna çok inanırım çünkü, şansının bile dönmesi için, senin şansına yardım etmen gerek, onun doğmasına fırsat vermen gerek. O yüzden çok gençsin, silahla sıksam falan sakın, bu dünyada kaybedersen öbür dünyada da çoktan kaybetmiş olacaksın, burada kaybetsen bile* dik şekilde onurlu ve şerefli git. Allah'ın verdiğini Allah'tan başkası alamaz. sen sadece kendine kısa vadeli işine yarayacak hayatını kolaylaştıracak hedefler koy.
Benimde ailem var. o yüzden etkilendim. bayağı uzun oldu. illa ki sıkılacaksınız okurken ama en azından şansınıza şans tanımanız gerektiğine inanıp birşeyler yaparken bekleyin hayatın size sunacaklarını.
Saat çok geç olmuş yazılar tek göz yazıldı. : )
Hadi git kendini camdan aşağıya at. Eline ne geçecek?
Dünyaya ağlamak için mi geldin?
Elimizdeki şartlar inan bana çok zor.
Z kuşağı diyorlar fakat çalışacak iş bulamayan nesil olduğumuzu unutuyorlar.
Kimse bir anda en üste çıkmadı. Sabır et ve kendini geliştirmeye devam et.
Vasıfsız değilsin sadece potansiyelini keşfetmemişsin.
ÖNCE KENDİNİ SONRA HAYATINI SEV Kİ BAŞARILI OL!
Hayatım inan bana b** gibi. Sevdiğim kız terk etti, aldattı ve arkadaşımla nişanlandı. Şu anda hiç kimseyi sevemiyorum.
Sevdiğim tek şey bisiklet onu da yapamıyorum (beklemem gerekiyor)
Gelecekten çok korkuyorum ama intihar etmiyorum.
Çünkü biz başaracağız. İnsanlar ne derse desin BAŞARACAĞIZ.
Hayatın şu an kötü gidiyor diye hep böyle gidecek değil. Aynanın karşısına geç ve kendine "YAPABİLİRİM" de.
Saat 03:09 ve Google Algoritmaları üzerine çalışıyorum. Neden mi? Çünkü ben pes edemem.
Ben kendimi geliştirmeyi bırakırsam insanlar bana asla yardım etmez.
Düştüysen kalk Tolga ama o saçma düşüncelerini kendinden uzak tut.
bu güzel yazın içinde senden 5 ay ödeme almayacağım, hatırladım seni müşterimsin sende. ufak bir gece talihi : )