Herkese iyi geceler, beklediğim bi kaç işlem var bu sebepten boş kalmamak adına böyle bir konu açmak istedim.
Gelir odaklı bir site açacak arkadaşlar için domain alımdan site yapısına kadar kendim deneyimlediğim şeyleri paylaşacağım.
Domain
Domaininizi 20-30 TL daha uyguna almak için ismi duyulmamış veya aniden patlamış sitelerden değil, sektörde kalitesi ile adını duyurmuş sitelerden almanızı öneririm. Bir işe başlıyorsanız domaininiz sizin gözüken yüzünüz. Bu sebeple ucuza kaçıp da ilerde pişman olmamanızı öneriyorum.
Firma önerileri: Dynadot, Turhost, Guzel.net.tr, IHS vb.
Önermediklerim: Godaddy (Hem panel olarak çok kısıtlayıcı ve karışık hem de basic olarak nitelendirdiğimiz özellikleri bile vermeyip ek ücret talep ediyor. Transfer vb. işlemleri de biraz sorunlu.
Hosting
Hosting için ilk önce sitenizin hizmet verdiği dil hangisi ona karar vermeniz gerekmekte. Eğer yabancı siteniz varsa lokasyonu ona göre seçmeniz gerekmektedir. Ek olarak hangi firmadan alırsınız bilmiyorum fakat hosting paketinize ek olarak temiz bir "özel ip" tanımlatmalarını isteyin. Ücret olarak pek fazla değil fakat yararını gördüğüm özelliklerden.
Firma Önerileri: Veridyen (Hızlı destek ve TR'de en iyi performansı aldığım firma)
Altyapı (WordPress Tavsiyelerim)
Sitenizde muhtemelen WordPress altyapı kullanacaksınız. WordPress için şunu söyleyebilirim, mükemmel değil fakat mükemmele en yakın altyapı. Birçok değişkeni var, kullandığınız temalar, eklentiler buna dahil.
- ---> Kesinlikle ve kesinlikle w*rez tema ve eklenti kullanmayın. Bunu sadece etik olarak değil, sitenizin sağlığı açısından söylüyorum. İndirdiğiniz w*rez temaların çoğunda malware virüsleri oluyor ve site yavaş yavaş hitlenince kendi reklam kodlarını koyabiliyorlar.
- ---> Fazla eklenti kullanmamaya bakın, wordpress çok fonksiyonlu bir yazılım. Sistem dosyaları sunucunuzu yorabiliyor. Temanızın getirdiği eklentilerin birçoğu gereksiz. Teker teker deaktif edip deneme yanılma yapabilirsiniz.
- ---> Kullanmanızı önerdiğim eklentiler;
- ---> Yoast SEO
- ---> Smush
- ---> LiteSpeed Cache
İzleme kodları
Sitenizi kurduğunuz ilk gün izleme kodlarını yerleştirin.
Search Console, Analytics, Yandex Metrika sitenizi takip etmeniz veya yarın birgün satışını vereceğiniz zaman alacak kişinin de kolayca takibini yapabilmesi gerek. Düzenli çalışırsanız hem sizin için hem de sitenizle ilgilenecek 3. kişiler için herşey daha kolay olur.
SEO Ayarları
Pek fazla site dışı SEO yapan birisi değilim. Bence çok rekabetli bir sektörde değilseniz site içi SEO daha önemli.
Ben genel olarak linkleri kısa tutmaktan yanayım. Bu sebeple /category etiketini direkt kaldırırım.
Mutlaka ve mutlaka kategori sayfalarınızın description bölümlerini ve görsellerini doldurun.
Pek fazla etiket kullanmanızı önermiyorum. Hatta indexleri kapatmayı tercih ediyorum.
Yazılarınızı yazmadan önce ana başlık ve alt başlık dağılımını yapmanızı öneriyorum. Hem yazmanız daha kolay olur hem de alt başlıklar kullanıcının sorabileceği sorulara yönelim olursa çok daha fazla başarı sağlıyor.
Örneğin: Türk telekom bayiliği nasıl alınır? isimli yazıda, alt başlık "Türk telekom bayiliği için gerekenler" gibi soruları da barındırın. Bu alt başlıklar sıralı olmalı. h2-h3 gibi.
SEO öyle basit bir konu değil fakat genel itibari ile Yoast sizi yönlendiriyor zaten.
Forumlardan link almanızı pek önermiyorum. Ben hem yararını görmedim hem de bazen ters tepebiliyor.
Muhtemelen biraz daha eklemeler yapacağım fakat şimdilik boş vaktimi tükettim. Duruma göre güncelleyebilirim. İyi forumlar