''Blockchain ve Kripto Kandırmacası'' diye adlandırılmış bir konuyu görünce merak edip girdim. Sistemin işleyiş etiğine veya bir yatırım aracı olarak kabullenilmesine dair karşıt argümanlar okumayı bekliyordum lakin onlarca sayfadan aklımda kalan tek tartışma ''IP veya DNS'ler engellenirse sistem yok olur'' oldu. Bir tık hayal kırıklığına uğramadım değil.

Arkadaşlar, ''internetin fişini çekmek'' suretiyle sahip olduğunuz tüm dijital varlıkları yok edebilirler, buna banka hesaplarınız da dahil.
Ek olarak; halamın bıyıkları olsaydı da amcam olurdu.

Bence olasılık hesapları içerisinde kısır döngüye girmeyi bırakıp doğru soruları sormaya başlamamız lazım. Konu sahibi sistemin potansiyel bir handikapından bahsederek güzel bir başlangıç yapmış, lakin ardından gelen sayfalarca tartışma bundan öteye gidememiş. O halde konuyu sadece BTC'ye indirgemeden, malum soruyu sorarak başlıyorum:

Neden? Kripto para ekonomisi neden böylesine agresif bir yöntemle engellensin?
Bakın misal; 22 Şubat tarihinde Ripple ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) arasında bir dava gerçekleşecek. SEC'i bizdeki SPK olarak düşünebilirsiniz.
SEC'in Ripple'ı dava etmesinin sebebi, Ripple'ın bir kripto para değil de menkul kıymet olduğunu düşünmeleri ve bu yüzden de Ripple'ın SEC'e kayıtlı olması gerektiğini savunmaları.
SEC, Ripple'ı bir ''menkul kıymet'' olarak görüyor yani arkadaşlar.
Daha da kötüsü ne biliyor musunuz? Ethereum, BTC ve diğer alt koinleri de kripto ''para'' olarak tanımlıyorlar yani bir de utanmadan!

Birkaç sayfa öncesinde kripto paralar ve VISA ile ilgili bir karşılaştırma gördüm.

VISA ve Ethereum'un 3 ay önce yapılan, tarihi sayılabilecek bir partnerlik anlaşması:
https://www.forbes.com/sites/michael...h=5076b82a4b1f

Ek olarak, dünya devi bankalar da uzun zamandır bu işe yatırım yapıyorlar.
https://www.nasdaq.com/articles/gold...pto-2021-02-17

Ha bir de ABD'nin en büyük yatırım bankası Goldman Sachs destekli USDC stable coin'ini de unutmayalım. Ethereum, Algorand, Stellar ve Solona olmak üzere 4 farklı blokzincir üzerinde alınıp satılabiliyor.

Kısacası ABD ve diğer 1. dünya ülkelerinde sistemi bu kadar güzel oturtulmuşken, vergilendirilmesine kadar çözülmüşken neden engellensin diye sorarım haklı olarak. Bizdeki SPK bile kripto para regülasyonu için kolları sıvamış durumda. Kripto paraları bir para birimi olarak mı, emtia mı yoksa menkul kıymet olarak mı kabul edeceklerine karar verilecek bu süreçte.

Bitcoin'e gelirsek, linç yeme riskini göze alarak yazacağım...
İlk göz ağrısı olması dışında hiçbir özelliği bulunmayan, teknolojik altyapısı güncel blokzincirlere göre fazlaca işlevsiz olan bir kripto para. Smart contract desteklemeyen blokzincirlerin uzun vadede zayıflayacağını düşünüyorum zira geleceğin en büyük yatırım araçlarından birisinin DeFi uygulamaları olacağını düşünüyorum. Bakın BTC'nin fiyatının düşeceği ve çıkacağına dair bir yorumda bulunmadan sadece teknolojisini eleştirdim, tamamen kişisel fikrimdir. Herhangi bir otorite değilim nihayetinde.

Ayrıca enerji tüketiminden bahsedilmiş, katılıyorum lakin bu sadece Proof of Work işleyişine sahip blokzincirler için geçerli, yani BTC'ye buradan bir eksi daha yazalım. Proof of Stake protokolü ile işleyen güncel blokzincirlerde bu durum geçerli değil. Ethereum 2.0 blokzincir güncellemesi bu yüzden yapılıyor, PoW'dan PoS protokolüne geçilecek zira. Kısacası enerji kaynaklarını tüketerek mining yapma çağı yakın gelecekte BTC blokzinciri haricinde son bulacak. Kim bilir belki bir gün BTC'de kapatır bu PoW devrini...

Sonuca bağlarsak, bence hiçbir kripto para birimine aşık olmayın arkadaşlar. Tüm yumurtaları aynı sepete koymadan ve kimseye güvenmeden en doğru kararı bizzat araştırarak verin, kendinizi güvene alın. Hiçbir şey kesin değilken her şey mümkündür.

Saygılarımla.