GGRIP adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Forumda neredeyse her gün konusu açılıyor. Ben de elimden geldiğince bu konuların cevaplarını takip etmeye çalıştım. Bugün bir derleme yaparak sizlere sunuyorum. Yanlış bir kısım varsa düzeltirseniz diğer arkadaşlar da bunu öğrenmiş olur.
Türkçe içerikli site ve kanalların kazançları genellikle çok düşük olmakta. Yabancı dildeki site ve kanalların kazançları çok daha fazla. Türkçe içerikli site ve kanal sahiplerinin kafasını kurcalayan bir vergi durumu var. AdSense vergisi olarak geçiyor bu vergi türü. Geçtiğimiz aylarda Youtube’da AdSense üzerinden para kazanıp vergisini vermeyen kanallara vergi cezası çıkmıştı. Bu durum AdSense üzerinden para kazanan herkesin kafasında soru işaretleri doğurmuştu.
AdSense vergisinin kimlere geldiğini henüz bilen yok. Ticari olarak kazanç sağlayan herkesin vergi vermesi gerekiyor ancak AdSense vergisini ödemek için şirket kurulması gerekiyor. Bu da çoğu site ve kanal sahibini kara kara düşündürüyor. Şirket giderlerini karşılamak için en az 1000₺ civarında bir kazanç sağlamak gerekiyor. Yani aylık kazanç 1000₺ veya altındaysa herhangi bir kazancınız olmuyor. Çoğu site ve kanal sahibi ise aylık bu kazanca ulaşamıyor. Yani şirket açmaları halinde her ay borç ödemek durumunda olacaklar. Bu yüzden ortada büyük bir sorun var. Yetkililerin gerekli açıklamayı ve bilgilendirmeyi yapmaması da ortaya sonuca varılamayan bir tartışma çıkarıyor.
Büyük Youtuber’lar vergi cezası aldıklarına dair videolar paylaşıyor. Bu videolar ne kadar gerçek bilmiyoruz ancak ortaya çıkan vergiler oldukça büyük meblalarda. Kazançlarına oranla ne kadar büyük bir vergi kestiremiyoruz ancak bazısı halinden memnunken bazısı da dert yanıyor.

Adsense gelirleriyle ilgili çok kere bilgi paylaşımları yaptık,yapıyoruz.

Maliye der ki;
Adaense kazançları ticari gelirdir.
Muafiyet anlamında Kazanç alt sınırı yoktur.
Verilen hizmet karşılığında faturası kesilmelidir.
Fatura kesebilmek içinde firmanız olmalı.