İşin özetini çok güzel detaylandırmışsınız. Maalesef sektörde rekabet öyle seviyeye geldi ki elektrik fiyatına sunucu kiralayanlar mı dersiniz, 1 Gbit limitsiz trafik yazıp müşteriyi çalmaya çalışan mı dersiniz her türlüsü var. Dolayısı ile herkes mecburiyet yönünde hareket edip 1 Gbit limitsiz veriyor, veriyor ama tabi ki bunun tamamını kullanmaya kalksanız up-down-render işlemi denilip hat limitlendirilir veya hizmet iptaline gidilebilir. Asıl sorun şu ki forumda 150 TL ile fiziksel sunucu arayan arkadaşlar kadar, sunucum boş kalacağına 150 TL kabin parasına katkısı olsun modunda piyasayı öldüren firmalar da var. Hat ücreti neyse firma onu tahsil etmek zorundadır. Bu sebeple genelde işleyiş şöyle oluyor ki, 100 Mbps 7/24 kullanıma izin veriliyor ancak 100Mbit sonrası kullanımlarınız için uzun süreli bir kullanım yapılması durumunda hat limitleme işlemine gidilebiliyor. Aslında veirlen 1 Gbit boyutu anlık bir download-upload durumlarından etkilenmemeniz veya sunucu içerisinde hızlı işlem görebilmeniz için verilen, aslında 7/24 kullanın amacıyla verilmemiş bir hattır. 5dk-10dk gibi süreler sorun edilmez ama uzun süreli kullanım elbetteki sorun edilir, edilmelidir.
işte bunların açık bir şekilde belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. şahsen detayları bilmesem hat ihtiyacı olan bir uygulama kullansam 1gbit/s limitsiz terimini görür kullanmaya başlarım. bu detayları son kullanıcı olarak düşünmek zorunda olmadığımı düşünüyorum. bu konuda detay belirtmeyip hizmet sağlayan firmadan hizmet aldığımda ilerleyen zamanlarda hak talep edemeyeceklerini düşünüyorum.
Merhabalar
Genel anlamda 1 Gbps hat üzerinden verilmesinin sebebi 100 Mbit ya da 200 Mbit garanti edilen limitin üzerine çıktığınızda sunucunuzun satürasyona girmemesi sebebiyledir.
Eğer doğrudan 100 Mbit limitli verilse ve bu limite erişseniz sunucuzun erişiminde sorun olacaktır.
Ancak şu hususta haklı olabilirsiniz. Bazı tekliflerde bilerek ya da bilmeyerek, doğrudan 1 Gbps hat limitsiz olarak yazılması yanlış anlaşılmaya neden olabiliyor. Firma olarak biz 1 Gbps port 100Mbit/s hat olarak belirterek veriyoruz.
zaten burda belirtmek istedigim durum bu. veri merkezleri uplinki sfp üzerinden 10g olarak veriyor. hatta bizim switche 2x10G lacp olarak geliyor 20 gbit/s hat hızımız var. speedtest yapsak 20gbit görürüz ( karşı tarafında en az 20 gbit hattı olması gerekir )
ama kullanımım 2gbit geçtiginde hemen uyarı alıyorum düşmezse ek olarak faturalandırılıyorum. tüm firmaların sizin yaptığınız gibi bu trafiği detaylandırmasını düşünüyorum. aksi halde piyasada 1gbit hat çerez olarak algı yarattıgını düşünüyorum