serocum adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bundan 5-6 sene önce donanımhaber de denk geldiğim baslık ve içeriği yazıyorum;
-Siz üni okuyanlar acıyorum size
Bende merak ettim girdim okudum
-Marangozum 2 menteşe çakıyorum 200 tl para alıyorum altımda c200 var
Sonra düşündüm biz afedersiniz biyerimiz dikdörtgen olana kadar oturup calısıyoruz ama alinin amcası torpili basıyor senden öne geçiyor. Üni bana göre sadece vizyon misyon bakış açısı katıyor tüm bölümlerin tüm dersleri youtubede var sadece diploman olmuyor. Sen şimdi bi rekor kırsan gözetmen yok diye gunies e giremiyosun ama gözetmenli biri kırsa o giriyor. Ama sonuç olarak ikiniz de aynı şeyi yaptınız. Sonuç olarak bölümün vs hiçbir önemi yok bana göre illa okumak istiyorsanız derslerin sizi zorlamıcak bir bölüm seçin ve okul varken 4-5 sene de kendinizi geliştirin başka yönlerde örneğin yazılım. 5 sene yazılım öğrendeniz emin olun bir yaz. Müh. Daha cok şey bilecekseniz daha sonra freelancer olarak calısıp projelerinizi şirkete sunacaksınız şirket bakacak adam kendini geliştirmiş gidip nasıl mezun olduğu belirsin adamı alcağına icraata bakıp sizi alcak. Bu hep böyledir üni de avukat, sağlam mühendis ya da tıp vs okumadıktan sonra kıdemsiz öyle çok para kazanamazsınız bunların hepsi tecrübe bu ülke de amcası olan kazanıyor bu duruma düşmemek için düşünmeyi bırak öğrenmeye bak

Heser adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yazılıma talep patlaması var doğru tespit ama neden var ? heryerden yazılım öğrenin aç kalmassınız diye pazarlandığı için. iyi para var bu işte işsiz kalmassınız diye pazarlandığı için. Ama yazılım malesef 1-2 senede sadece kursa giderek bu işte iyi para var mantalitesinde öğrenebilinecek birşey değil elbette birşeyler öğrenirsiniz ama ne kadar yetkin olursunuz forumu görüyoruz. herkes uzman ama karşılıkla otursan yazılım üzerine 2 lafın belini kıramazsın.

yazılımın temellerini bilmekle yazılımcı olunmuyor. anca işte 3-5 site yaparsın üstün körü bukadar. halbuki çok kapsamlı ve derin bir konu yazılım haliyle uzmanlaşmak yıllar sürüyor. 4-5 seneden aşağı uzman olamıyorsun. peki kim 4-5 sene uzman olmaya dayanıyor çok az kişi. onu bırakın yazılıma başladıktan 3-4 ay sonra temellerini bile öğrenmeden bırakan çok kişi var.

yazılımı iş çıkartacak kadar bilen projeleri çöpten ibaret olan en azından çalışan bir sürü yazılım var şimdi bu insanlarada kızmıyorum kendilerini geliştirmedikleri için kendilerini biliyor zannettikleri için kendilerine kızsınlar. günün sonunda işverenler bunları zaten ayıkıyorlar zamanla ve işi bilene teslim ediyorlar.

yazılımı öğrenmek kesinlikle ne sabır meselesi, ne çalışma meselesi ne dirayet meselesi nede zeka meselesi, sadece karakterinizde varsa devam edebiliyorsunuz.

hal böyle olunca rekabet dediğiniz o rüzgar bizim köyde esmiyor. o yüzden karakterinizde varsa, siyah ekranla evlenmek sizi sıkmıyorsa. bu sıkıcı dünyada kulaklıkları takıp saatlerce takılmak sizi boğmuyorsa asla ama asla gelecek kaygısı çekmeyin boş kuruntu.

sadece teknolojiyi takip edin.

back-end developer: .net, java
front-end developer: vue, react, angular

hangisi hoşunuza gidiyorsa tercih edin.

araştırın.

güncel teknolojileri takip etmek genelde magazindir ama takip etseniz size çok şey katar. mesele oop, solid, clean code, anti pattern, design pattern gibi yaklaşımları öğrenmek bu yaklaşımlar yılların yaklaşımları aslında ama bilene uygulayabilene pek rastlayamıyoruz.

ayrıca belirteyim adım soyadım zaten yok profil kastığımda yok o yüzden rahat rahat söylebilirim.10 senedir yazılımcıyım. kendimi her gün geliştiririm. 3-4 günde bir sadece linkedin profilimdeki telefon numaramı ararlar büyük şirketler teklif yaparlar. Ben zaten çalıştığım için hoş sohbet eder kapatırım. teklif edilen rakamlar xx.xxx. bunu söylememdeki temel amaç hava atmak asla değil zaten adım soyadım yok. seni biraz olsun rahatlatmak.

ama rahatlamayada ihityacınızın olmaması gerekir aslında ben 13-14 yaşımdan beri hayatım boyunca yapmak istediğim şeyi yaptım hiç kaygı duymadım sizlere şaşıyorum belki insanlar farklı farklıdır neyse.
Anlıyorum hocam eğer mutlu ise o çok güzel benim korktuğum kısım açıkcası o değil iş bulmak da değil başarmak için gerekli olan basamakları baştan çıkamamak çünkü hedefim hiç bir şirket altında 9-5 çalışayım iyi bir maaş, ev, araba olmadı yemin ederim olmadı tek istediğim başarı ve birşeyleri üretmek biliyorum bunu okumadan yaparsın ancak ben sadece Türkiye'de değil Dünya'da birşeyler yapmak istiyorum, Amerika'da doğmadığımız için Türkiye'de bulunan şartlar içerisinde yıldız gibi parlamadığımız müddetçe kimse bizi hadi gel otur koltuğa demez o basamakları atlayamayız diye düşünüyorum. O yüzden sisteme uyup sonrasında sistemi bozarak çıkmak istiyorum bunları düşündüğüm için ise başım ağrıyor.

Diğer bir yaşadığım konu ise ben iyi Anadolu lisesinde okuyorum benim okuduğum lisede eğitim gören yazılımcı bir kişi vardı o mezun oldu ancak üniversite okumadı yazılıma devam etti Netflix ile anlaşma yaptı animasyon için bir pozisyonda sonrasında problemler baş kaldırdı ve iptal oldu pandemi vb. durumlardan kişi iyi ve kendini çok geliştiren biri ancak hiçbir ülkeye gidemez neden kabul etsinler ki yani öyle bir durum işte çektiğim sıkıntı.