pinbtc adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
faiz haramdır diye bi şey yok. orada yazan her şeye inanıyorsanız israiloğulları da üstün ırk ama adamlar ona rağmen öylesine umurlarında olmamış ki sözde üstün ırklıkları geri alınmış bla bla.

önce kendinize şu soruyu sorun. ben bu dini anladım mı. okudum mu. yorumladım mı. sorguladım mı. neye inanıyorum.

ardından gelelim faizin neden haram olmadığına. faiz demek paranı bankaya işletme hakkı vermek demektir. bu da paranın bi yerlerde işe yaradığı, çalıştırıldığı anlamına gelir. aynı zamanda faizin olayı paranın enflasyondan korumasıdır. sen bankaya 10 kalem alacak parayı koyduktan 10 yıl sonra alacağın kalem sayısının tekrar 10 olarak kalmasını sağlar. yani sana gökten para getirmez, paranın değerini korur yahut üstüne ekler. ekleme sebebi de paranı bankanın işletiyor olması. basitçe, kiralaması.

hatta faizin haram olmasının dindar ülkelerde o ülkeyi çökertecek kadar büyük bi gücü vardır. yani ülkeye direkt zararı. nasıl mı? şöyle. dindar adam bizim ülkede kendi ülkesinin para birimini olduğu gibi bankaya koyamaz çünkü ülkemizde enflasyon mevcut. bankaya parayı olduğu gibi koyduğu takdirde 1 yıl sonra parası %10-20 değer kaybetmiş olabilir alım gücü olarak. bu durumda bu dindar adam faiz de yemek istemediği için napıyor? gidip elin dolarını, euro sunu alıyor. gidiyor altın şu bu alıyor. bu durumda ne oluyor? senin ülkenin para birimi onu elinde tutanların sayısı azaldığı için herkes elinden çıkardığı için patır patır değer kaybediyor. oysa herkes türk lirasını bankasında tutsa, başka birimlere çevirmese ve değer kaybetmesin diye de faizde tutabilse dolar 3 liraysa yaşanan krizlerde 7-8 e fırlıyorsa, bu şartlarda 4-5 e fırlar en fazla. ama senin dinin adamlara kendi ülkesinin parasını bankaya koyup değerini kaybetmemesini sağlamayı yasakladığı için o adamlar da gidip başka ülkelerin parasına geçiş yapıyor, kendi ülkesinin parasını satıp elalemin parasına değer katıyor. elalemin parasına yüklü giriş olduğu için o paranın senin ülkenin parası karşısında değeri yükseliyor. bu durumda biraz durup düşün bakalım. ortada " haksız ve sebepsiz kazanç " mevcut mu değil mi? sırf o dövizi faize koymadın diye sen bedavadan para kazanmamış mı oldun şimdi?

gelelim kriptolara.

"
Olay Diyanet değil, bana göre şu cümle özetliyor;

belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto* paraların kullanımı caiz değildir.

"

bu saçmalığı kimden duydun bilmem umrumda da değil zaten ama ortada haksız ve sebepsiz zenginleşme diye bi şey yok. bi araştır bakalım bu işle uğraşan kaç kişi zenginleşmiş kaç kişi fakirleşmiş. size göre hisse senetlerinin alım satımı caiz bildiğim kadarıyla. lakin diyelim ki değeri 10 lira olan bi hisse senedi topladın 100 binlik. senet 1 yıl sonra 20 lira oldu. sen 200 bin kazandığında bu haksız ve sebepsiz zenginleşme mi oluyor? sonuçta o 10 liralık değer 5 e de düşebilir. orada niye kimse sesini çıkarmıyor, haksız ve sebepsiz fakirleşti bu adam dur şuna sevap yazalım demiyor? demez, normal.

özetle. siz uzak durun boşverin.
Düşünceleriniz yaklaşık 1500 yıl önceden haberdar edilmiş.

Bakara Suresi, 275. Ayet Meali:

"Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir. Halbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişte yaptığı kendisine aittir, işi de Allah’a kalmıştır. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir."

- Bunun sebebi onların, "Alım satım da ancak faiz gibidir" demeleridir.

Bu cümle bana çok şey çağrıştırdı yazdıklarınıza hitaben.

Neyse, birincisi siz kimsenin inandığı şeyi sorgulayamazsınız, böyle bir hakkınız yok. İkincisi defalarca belirtmeme rağmen yine belirteyim, elbette fiyatı yükselip azalabilir kriptoların buna lafım yok. Umarım anlarsınız artık.

Elon Musk 1,5 Milyar dolarlık BTC alıp veya DOGE alıp, fiyatını yükseltip millete yüksekten satıyor ve siz bunda hiç bir anormallik görmüyorsunuz. Çünkü neden? Siz sömürü sistemine karşı çıkmıyorsunuz çünkü. Daha bu tek örneği. Sen borsadan biraz para kazandın diye gelip burada din dersinden tut da kripto dersine kadar her şeyi verebilecek cüreti kendinde görebiliyorsun. Ama herkeste böyle değil işte, 10 kişinin kaybettiği para tek kişiye gidiyor. Ne uğruna? Hiç bir şey. İnsanların umutlarını sömürüyor kripto paralar bunun yanında paralarını. Daha çok şey yazmak isterdim ancak düşüncenize zerre etki etmeyeceğini biliyorum. Aynı kafa devam...