4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde "İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı" tanımlanmıştır. Pandemi sürecinde işverenler ya 24 üncü maddeyi ya da "Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi" yani işçinin istifa etmesini ilgili kurumlara bildirerek usulsüzlük yapabilmektedir. Burada bir yanlış anlaşılma olmasın işverenleri suçlamıyorum.
İşverenin haksız yere işçiyi işten çıkarması durumunda yapmanız gerekenleri paylaşmak için geldim.
@haber58; etiketlediğiniz için teşekkür ederim, geç gördüm yine de cevap vermek istedim.
Öncelikle 4857 sayılı İş Kanunu hem işveren hem de işçilerin haklarını korumak amacıyla çıkarılmıştır. Örneğin 24 üncü madde işverenin hakkını korurken 25 inci madde de benzer durumlarda işçinin haklarını korumaktadır.
"4857 sayılı İş Kanunun 21 inci maddesinde, işverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verilmesi halinde işverenin,
işçiyi 1 ay içinde işe başlatılmaması halinde işçiye en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Kararın kesinleşmesine kadar
çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödeneceği,
işçinin kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. Bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise işverence yapılmış olan feshin geçerli bir fesih sayılacağı işverenin sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olacağı hükmü bulunmaktadır."
Öncelikle haksız yere işten çıkarıldığını düşünen arkadaşlar mutlaka "işe iade davası" ile ilgili işlemleri yapmalı. Bunun haricinde CİMER'e de konuyla ilgili şikayet başvurusunda bulunmalısınız. Süreç uzun olsa da mutlaka hakkınızı faiziyle birlikte alırsınız.
Bunun haricinde mutlaka işten çıkarıldığınızda/ayrıldığınızda hangi çıkış kodu ile çıkarıldığına bakmalısınız. Ahlaka aykırı çıkışlar maalesef sonraki iş başvurularınızı da olumsuz etkiler.
https://www.gulbenkmusavirlik.com/sg...lari-5820.html bu bağlantıdan işten çıkış kodlarına bakabilirsiniz.
Maalesef olay mahkemeye intikal etmeden çözülmez. Kamu kurumları bu durumda fiziki bilgi/belgelere güvenerek işlem yapmaktadır. SGK ile ilgili sorularınız olursa memnuniyetle cevaplarım.
İyi forumlar.