Müşteri Sepete gittiği zaman ne diyeceksiniz peki hocam ?
Site her zaman cache üzerinden çalışacak diye bir kural yok, hazır sistemler, adı üzerinde HAZIR olduğu için sizin ne amaçla kullanım yapacağınızı bilmezler, bir çok modifikasyondan sonra kullanacağınız haline gelir ve bu modifikasyonlar sisteme ağır yükler getirir, örneğin sayfanın title kısmını veya bir fotoğrafın yerini bile veritabanından çeker, bu da sisteme ek IO yükü getirir ve internet sayfaları 2000 yılındaki gibi artık 1 yazı 1 resimden ibaret olmadığı ve bazı sayfalarda 100lerce sql sorgusu üretebildiği için bu optimizasyonları paylaşımlı hostingte yapmak şarttır. Sitenizi gezen kullanıcı sayısı 1000 ise bunun %10 u sepet veya özel sayfaları görüntülemek istiyorlarsa zaten sistem kaynağınız bu %10luk dilime yeter, ama optimizasyon yapmazsanız 1000 kişiye de kaynak ayırmak zorunda kalırsınız.
Afedersiniz ama bunu hangi insana sorsanız bu şekilde anlatır zaten, olması gereken de budur, %200 cpu veriyoruz, 6Ghz yapar, Çift 2680v4 işlemcili bir sunucu düşünün 67 Ghz cpu gücü üretebiliyor, sizin düşüncenizden anladığım kadarıyla koskoca makinede 11 tane web sitesi barındırmalıyız. 11 tane siteyi de ayda 5$ dan 55$ a satabiliriz. Ama bir problem var donanım elektrik internet genel giderler gibi maliyetleri geçiyorum, sunucudaki cpanel litespeed ve cloudlinux maliyeti sadece 73$ yapar. (11 site olduğu icin limitli lisansları hesapladım, diğer türlü cpanel yine limitli olmak kaydıyla 100$ a yakın lisans maliyeti)
Yani neresinden baksanız optimizasyon yapmadığınızda paylaşımlı hostinge yavaş veya yetersiz demek, abesle iştigal etmekten başka, zaman kaybetmekten başka herhangi bir kapıya çıkmaz.
Bunu bizim firmamız icin yazmıyorum genel olarak tüm hosting firmalarında durum 2 aşağı 3 yukarı bu şekilde.