Öncelikle herkese Selam olsun, hayırlı sabahlar dilerim.
Konuya biraz farklı bir açıdan deyinmek istediğimden böyle bir başlık açmayı tercih ettim.
Lafı çok eveleyip gevelemek istemiyorum.
Aramızda kripto para piyasasıyla ilgilenenler çoğu zaman eminim duygularının esiri olmuşlardır.

Basit bir örnek ile başlayacak olursam;
Diyelim 13:00'da 2.100$ bakiyemiz var (yaklaşık 14.161 TL)
13:01'de bir işleme girdik ve bu işlem bize +750$ kazandırdı (yaklaşık 5.310 TL)
Bakiyemiz 1 dakika içerisinde 2.850$ oldu (20.180,00 TL)
Sadece 1 dakika içerisinde kazandığımız bu miktarı beynimiz sahipleniyor!
Artık ana bakiyeyi 20.000 TL olarak belirliyor, ardından bu 20.000 TL üzerinden kayıp gerçekleştiği zaman diyelim ki 3.000 TL kaybettik psikolojik olarak bize ana bakiyemizden zarar etmişiz gibi beynimiz savaş açıyor.
Burada benim deyinmek istediğim konu işin teknik kısmı değilde psikolojik taraflarını tartışıyor olmamız.
Yani bu iş tamamen psikoloji, işleme girdiğimiz yerden fiyatın geri dönmesi rastlantı değil.

Konu başlığına deyinecek olursam;
“Dopamin, beynimize daha fazlasını istediğimizi söyleyen“ ödül ”nörotransmiteridir; yine de aşırı düzeyde dopamin salgılayan her madde veya davranış bağımlılığa yol açar.
Serotonin, beynimize artık ihtiyacımız olmadığını söyleyen "memnuniyet" nörotransmiteridir; ancak eksikliği depresyona yol açar.

Dopamin portföyü;
Anında tatmin olmaya odaklanan ve kaçırma korkusu (FOMO) gibi duygular üzerine kurulu bir portföydür.

Serotonin portföyü;
Açgözlü olmayan ve başkalarının yaptıklarından etkilenmeyen bir hedef getiri belirleyen, daha uzun vadeli bir bakış açısıyla oluşturulmuş bir portföydür.
İleriye bakılarak ve riske karşı getiri potansiyeli ölçülerek yapılan tahsisler ile aktif, pasif ve risk-yönetimli stratejiler arasında genellikle iyi çeşitlendirilmiştir.
Bu, birkaç heyecan verici dopamin pozisyonuna sahip olamayacağı anlamına gelmez, ancak portföyü kesinlikle domine etmezler.

---
Üstteki bölümlerin bir kısmını alıntıda yaptım, bilgilendirebilecek arkadaşlar olursa da çok memnun kalırım.
Son olarak eminim herkesin bir psikolojik savaşı olmuştur geçmişe yönelik iyi yada kötü anılar.
Sadece istediğim, bundan sonrası için duygularımızı iyileştirmek sağlıklı kararlar verebilmek.

İşin teknik yönüne verdiğimiz ağırlığı psikolojik iyileştirmeye yöneltmek daha önemli!