Kazandığı asgari ücreti yönetmesini bilmeyen maşşallah sosyal medyada ekonomist olup makro ekonomiden giriyor küresel para akışından çıkıyor. Yerel paranın değeri sadece ekonomi kötü olunca düşmez, yada yatırım gelince yükselmez.
Bir ürünün az olma ihtimali veya fiyatının artacağı söylentisi bile fiyatını artırabilir. (Ayçiçek yağında olduğu gibi) Ürüne o an ihtiyaç duymayan birisi bile gidip almaya çalışır talep patlaması ürünün fiyatını gerçekten şişirir. Hele ki sezonluk çalışan bir üründe ürünün fiyatının düşmemek üzere yükseltir çünkü sezonun ürünü erken biter, azalan ürün nedeniyle talep azalsa bile fiyat düşmez (ör. patates soğan)
Parada da buna benzer durumlar söz konusudur. ekonomik göstergelerin kötüye gitmesi yada siyasi çalkantılar sıcak paranın yönünü değiştirir. Kriz son bulsa bile para başka yönlere gitmiştir. Geri gelmesi vakit alır.
Kişilere göre ekonomi; paranın değerini kaybetmemesi için güvenli limanları tercih etmek olsa da, küresel finansal ve ticari kurumlar için bu yeterli olmaz. Yani sen param değer kaybetmesin diye döviz alırsın ama bir yatırım fonu "param değer kaybetmesin" düşüncesini değil "param değer kazansın" fikrini savunur. Bunun neticesi olarak zaten fiyatlanmış olan büyük ülkelerin firmaların yatırım araçlarını değil, gelişmekte olan ülkelerin pazarını kullanırlar. Risk yüksek olmasına rağmen gelirde yüksektir.