BetaHouse adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam inanın tüm samimiyetimde söylüyorum Pollyanna gibi uzun uzun bakıp olumlu bir şey arıyorum ama sanırım denk gelemiyorum. Moodys, fitch, s&poors hepsi yatırım yapılabilir seviyelerin 4-5 kat altına yani yatırım yapılamaz, büyük risk, iflas riski, spekülatif seviyelerine geriletmiş ekonomimizi, mahallemizdeki Bahattin dayıyı küçümsemek istemem elbette ama bu kredi derecelendirme kuruluşları global itibarlı saygın kuruluşlar, mahalle arasında ekonomi iyi veya kötü diyen dayı değiller. Cari açık nedir biliyoruz, ülkemiz dışarıya domates, kayısı, fındık, çay, bakır, mermer, çelik gibi ürünler satıyor diyelim toplam 500'e ama Ford, iphone, samsung, ekmeklik buğday, saman, tavuk yemi gibi çok çeşitli ithal mallara ödüyoruz 700 ve yıllık 200 açığı verdik borçlandık, en son ne zaman sattıklarımız daha fazla oldu yani cari fazla verdik hatırlayamıyorum. Bir ev var ve geliri 10 bin tl, aylık gideri ise 15 bin tl, o ev bu şartlarda ne kadar geçinebilir veya ayakta kalabilir? Bir süre borç alır, daha sonra yine borç alır, daha sonra tekrar borç alır ama bir şeyleri teminat gösterir varlık fonu gibi, daha sonra borçlanamaz itibardan dolayı ve telekom gibi özelleştirmeler olur mesela bu hane evinin bir odasını kiraya verir sonra yarı hissesini satar, bunun sonu kendi evinde kiracılıktır. Dışarıya satacak malımız yok, ürettiğimiz kendimize bile yetmiyorken ben nasıl iyimser olayım? Gördüğün gibi asla siyasete girmedim, burada öyle bir şey asla yapmam sadece ekonomiden bahsederim o kadar. Ekonomi kötüyse kötü derim, iyiyse iyi derim bu siyasi bir anlam taşımaz. Biz hiçbir konuda tekel değiliz, Rusya bizden domates alıyor ama çoğu zaman tarım ilacı kalıntısı var diyerek geri gönderiyor, ya iç pazarda satıyoruz veya çok fazla gümrükte sürünmüşse çöpe döküyoruz. Rusya'nın standartları var, Rusya bizden almazsa başka yerden alabilir çünkü. Dolar düştü diye malların fiyatı düşmüyor diyor çoğu kişi ve nedenlerini sebep sonucunu uzun uzun yazarım ama uzun olduğunu gören kim bu deli diyor okumadan geçiyor boşa gidiyor sonra. Sözün özü dışarıdan mal almak için DÖVİZ lazım, sadece DÖVİZ. Hadi bu seferlik size TL verelim diyemeyiz, altın olur ama çoğu ülke buna yanaşmaz, zaten rezervler bunu kaldırmaz. Tek çare DÖVİZ'i kazanmak, eee biz kazandığımızdan çok daha fazlasını harcamak zorundayız o zaman ne olacak? Düşük Arz, Yüksek Talep ekonomi 101'in ilk kuralıdır. Döviz bir maldır, bir malın arzı az ve o mala talep çok fazla ise o mal değerlidir, TL de bir mal ve bir mala talep az, ama arz çok ise örneğin o para birimi karşılıksız şekilde sürekli basılıyor ise o mal değersizdir, çok fazla arz edilmiştir ve bollaşmıştır, kimse istemiyordur herkeste vardır, döviz öyle değil. Bu arz / talep eğrisine rağmen yani dolara çok fazla talep olmasına rağmen nasıl düşüyor diye sorgulamak yerine bende oh oh iyi iyi derim ama altında yatan sebep önemli benim için. Dışarıdan faiz lobileri tefeci balinalar sağlam para soktu ve doları bollaştırdı ve TL üzerinde işlem yapıyorlar, işleri bitip hadi bana güle güle dediklerinde ne olacak onları konuşalım, 7ye indi 6ya da iner inş ama bu balinaların soktuğu bol döviz ülkemizde bulunan azıcık dövizi de kar olarak yanında sürükleyip dışarı çıktığında rekor kur olan 8,57 seviyelerini bile özlemeyecek miyiz? Ekonominin gerçeklikleri işte bu, bunları konuşalım. Analistleri boşver, onlar ağustos böceklerinden başka bir şey değil. Biz karınca gibi kışın çetin soğuğu karşısında ne yapacağız onu konuşalım.
Bu yazdıklarınızı ben yazsam yarısına gelince ben ne yazıyordum diye dönüp tekrar okurdum