S-1- 150k ile kurulan bir sistemin aylık getirisi tahmini ne olur ?
C-1- Bu çok değişken diyebilirim. Ethereumun güncel kuruna göre değişiyor. Ethereum 1500$ dan 750$'a düşerse bir önceki aya göre ciddi derecede kazancın düşer.

S-2- ETH madenciliği tahmini kaç sene devam eder ?
C-2- Ethereum POW(proof of work) den POS(proof of stake) geçiş sürecinde. Ethereum 2.0 deniyor buna. Geçiş tamamen olduğunda Ethereum stake edilerek, Ethereum kazanılıcak 2 sene içinde sisteme tamamen geçiş olucağı düşünülüyor.Erken yada geç olabilir.

S-3- ETH’nin kazancı tatmin etmediği zaman başka kripto paralara yönelmek doğru olur mu ?
C-3- Evet POW(proof of work) sisteminde olan başka altcoin kazımı yapabilirsiniz. Kazancınız değişkenlik gösterebilir.

S-4- İran,Dubai,Çin bağlantılarımız var ekran kartlarını dışarıdan ucuza mal etmeyi planlıyoruz. Güçlü bir kazım için hangi ekran kartı modellerini tercih etmeliyiz ?
C-4- RTX 3080 ekran kartlarının MH/S değerleri iyi deniliyor ama net bir fikrim yok.En güncel ekran kartlarından olduğu için RTX 3080 tercih ederdim. Olası bir iş iptalinde satmak kolay olabilir + 5 Adet rx 580 yerine 1 adet RTX 3080 gibi düşünebilirsiniz. Satmak isterseniz daha az ürün satmakla uğraşırsınız + daha az ekran kartı ile yerdende tasarruf edersiniz + daha az elektrik tüketimi olur + ortamın sıcaklığı dahada az olur.

S-5- Ekran kartı modlaması nedir ? Sistemi komple kuracak birinin alacağı ücretler ortalama nedir ?
C-5- Ekran kartına overclock yapıp biraz daha MH/S değeri alma olayına deniliyor diye biliyorum.

S-6- Sistemi kuran kişinin ( ekran kartı modlamalarını vs. yapan ) nasıl kurduğu kazançta etkili olacakmıdır ?
C-6- Sistem güzel kurdu ise herhangi bir problemde bakımı vs.vs daha kolay olabilir.Ekran kartlarına zarar vermicek şekilde overclock yapar ve MH/s değeri arttığı için kazanca etki gösterir.

S-7- Bilinmeyen riskler, gözden kaçırılmaması gereken detaylar nedir ?
C-7- Kazılan coinin değeri düşerse kazancınızda otomatik olarak düşer. Misal kazım yaparak ayda 1 ethereum kazanıyorsunuz. Ethereum 750$ düşerse . Elinizdeki ethereumların değeri artık 750$ dır. Ya o seviyeden satıcaksınız yada elinizde biriktirip tekrar yüksek fiyatlardan satmayı bekliceksiniz.

S-8- Soğuk ortam şartmıdır ?
C-8- Ekran kartları sürekli çalıştığı için oldukları ortam ısınıyor, Serin ortamda çalışmaları daha uzun vadede iyi olur diye düşünüyorum.

Bu arada hiç madencilik işine girmedim. Benim kafama pek yatmıyor.
Heleki şuanda ethereum 2.0 geçiş sürecinde iken iyi karar vermeniz lazım bence.