50.000tl teminat yatırmanız gerekiyor ve bunu SPK' ya bildirmeniz onların alt kuruluşu olarak açmanız gerekiyor diye biliyorum.
Mevzuat açısından şu anda böyle bir zorunluluk yok.
İşletme maliyetleri çok değişken çoğu kalemle ilgili az çok bilgi sahibiyim ama kimseyi yanıltmak istemem. Bu sizin projenize bağlı olarak değişir.
--
İşin teknik tarafı ile ilgili kısaca bir bilgi vereyim. Şirket olarak yaklaşık 8 aylık bir maraton sonunda müşteri talebi doğrultusunda borsa yazılımı hazırladık ve teslim ettik. Arge ve danışmanlık ağırlıklı gerçekten yorucu bir süreçti. Lua, solidity, go vs. + tonlarca microservis, socketler, kafka vs..
Borsa yazılımında en önemli faktör trading engine. Başarılı bir trading engine tasarlamanız gerekiyor bu alım-satım işlemlerinin sağlıklı ilerlemesi ve sistemin doğru pnl (kâr) yazması için
çok önemli. Ms seviyesinde match edebiliyor ve yoğunluk anladında doğru scale olabiliyor olması önemli. (dakika değil saniyede onbinlerce işlem gerçekleştirebiliyor olmalı)
Bir ikinci durum ise wallet hareketleri. Bunlar için dışarıdan, sağdan soldan bulduğunuz api ile işlem yapmamalısınız. Yaparsınız ancak bunlara bağlı yaşamanız zor. Bağımlılık arttıkça bottleneck oluşma ihtimali artar, bu nedenle mümkün oldukça kontrolün sizde olması gerekiyor. Çok basic bir örnek vermem gerekirse; örn bitcoin işlemleri için kendiniz bir wallet oluşturabilir ya da mevcut wallet projelerini kullanabilir/fork edebilirsiniz. Ya da bitcoin node oluşturarak full node takibiyle işlemlerinizi kontrol edebilirsiniz. (burada ekstra cold storage durumları var, wallet security için yurtdışı kaynaklı hacklenme vs için sigorta kontrolleri var vs.vs. onlara girmiyorum bile)
Teknik alanda çok daha fazla konuşabilirim, ihtiyacım olmayacak kadar teknik bilgiye sahip olduk ama kısaca şunu söylemek istiyorum. Bir projeye bakarken teknik bölümü işin bir kısmı. Zaten öyle 1-2milyon dolarla olacak işler değil. İşin düzgün bir şekilde projelendirilmesi ve gerçekçi bir forecast hazırlanması gerekiyor reklam pazarlama ürün mevzuatlar...