dertliA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@BetaHouse; ben öyle yapmadım hesabı. 2011 de gram altın 94 tl dolar 1,6 tl imiş. dünyadaki kaç ons o beni ilgilendirmiyor çünkü tr deki paradan bahsediyoruz .
İşe orada bazı önemli ama ufak görünen detaylar var.

1 ONS = 31,1 Gram
1 ONS Altın (1,847 Dolar) = 31,1 Gram Altın (1,847 Dolar)

1 Gram altın fiyat hesaplaması = ( 1 ons altın / 31,1 x güncel döviz kuru )

Şimdi hal böyle iken sana göre altın kazançlı elbette. İhtimallere bakalım hemen, kesinlikle haklısın.

Ons altın fiyatı düşer, dolar yükselir = altından zarar edersin, dolardan kar edersin
Ons altın fiyatı düşer, dolar yükselir = altından zarar edersin, üzerine dolardan da zarar edersin
Ons altın fiyatı yükselir, dolar yükselir = altından kar edersin, dolardan da kar edersin
Ons altın fiyatı yükselir, dolar düşer = altından kar edersin ama dolardan zarar edersin

Altın fiyatları küresel ekonomik krizlerde, savaş ihtimallerinde ve salgın dönemlerinde yükselir, hayatlar normale döndüğünde düşer. Altının volatil ihtimali çok çok yüksektir ve ne olacağı kestirilemez. Dolar'ın ise endeksi çok fazla değişmez, ülkemiz için biraz istisna gibi görünse bile günlük ani düşüşler ve yükselişler görmeyi beklemezsin fakat pandeminin ilk aylarında ons altında ise günlük 50 dolar düşüşler, 100 dolar yükselişler çok olasıydı, Rusya aşıyı buldum dediğinde 1 gün içinde ons altın %7 değer kaybetti mesela. Dolar aldığında sadece tl / dolar kuruna bakarsın, altın aldığında x2 kazanma ihtimalin var ama x2 de kaybedebilirsin veya 7 yıl boyunca olduğu gibi dolar yükseldiği için altın yükseliyor gibi görünebilir. TL'yi bir an olsun boşver ve Amerika'da yaşadığını düşün ve dolar yatırdığını düşün. 7 yıl boyunca altın yatırımcısı ne hale geldi Amerika'da mesela diye düşün. TL / Dolar stabil kalsaydı bu 7 yıl içinde 1839 - 1847 dolar yani 7 yıl içinde sadece 8 dolarlık bir kazanç olmuş olacaktı ons başına, onun yerine akıllı Amerikan yatırımcısı nasdaq veya s&p500 ile birikimlerini katlıyorlar

EDİT : Görüyorum ve arttırıyorum. Şimdi alttaki grafiğe göre bakarsan bir Amerikalı ons altına mı yatırım yapar? Yoksa altta grafiği yer alan benzer bir nasdaq hissesine mi?

1 Ağustos 2011 günü - 1 Amazon hissesi 215 Dolar
1 Aralık 2015 günü - 1 Amazon hissesi 675 Dolar
31 Ocak 2021 günü - 1 Amazon Hissesi 3,206 Dolar
--
1 Ağustos 2011 günü - 1 Apple hissesi 13,74 Dolar
1 Aralık 2015 günü - 1 Apple hissesi 26,32 Dolar
31 Ocak 2021 günü - 1 Apple Hissesi 131,96 Dolar
--
1 Ağustos 2011 günü - 1 Google hissesi 270 Dolar
1 Aralık 2015 günü - 1 Google hissesi 778 Dolar
31 Ocak 2021 günü - 1 Google Hissesi 1,827 Dolar

--