Ben faiz yemeyen biriyim. Belki faiz yiyen vardır saygi duyarim..
Yani diyosunki dolar yapmak en mantiklisi
Faiz yeme yememe mevzusuna girersek işin içinden çıkamayız, 1400 yıl önce enflasyonun olmadığını düşününce o yıllarda 10 elma ver sana 1 ay sonra 11 elma getireyim demek faizdi ama şimdi 10 liran varsa elma 1 lira ise 1 ay sonra 11 tl paran olduğunda elma 1,10 tl olmuş oluyor ve 10 elma aslında yine 10 elma, ortada bir faiz görünmüyor. Enflasyon %14 iken senin paran %16 artarsa ona bir şey diyemem, paranın alım gücü artıyorsa faiz ile çoğalıyor demektir ama 1 yıl mevduata koydun ve yatırırken 300 kilo portakal alıyordun vade gelince hala 300 portakal alabiliyorsan değerini korumuşsundur, 280 portakala inmişse faiz yemiş görünebilirsin kazanmış gibi durursun ama zarar yazmıştır, paran enflasyona yenilmiştir, yabancı para birimleri karşısında değer kaybetmiştir, alım gücü düşmüştür.
Başka bir şeklide söyleyeyim. Kar payı da faiz dir o zaman, ha önceden belirlenmiş bir oran ha onun tıpa tıp aynısının ay sonunda belirlenmiş hali, netice olarak banka müşterilerinden avanta alıp veriyor gibi düşünebiliriz, öyle mi?
Yine başka bir konuya parmak basacak olursak. Benim dediğim dolar üzerine %7 olayı FAİZ olarak değerlendirilmez aslında, konu net anlaşılsın diye ben öyle yazdım. Kaldıraçlı marjin işlemler yapan kişilere kendi coinlerinizi
kiraya veriyorsunuz, bu bir coin üzerinden kazanma yöntemi. Bir havuz var ve kimsenin olmayan bir parayı yani coin'i üreterek yani madencilik ile kazmak için stake ederek, yani cüzdanınızda para tutarak mevcut paranızı arttırıyorsunuz, bu bir coin kazanma yöntemi, asla faiz değil çünkü kazandığınız zaten kimsenin değil. Bnb kasası kazanç yöntemi var, size yeni listelenecek coinlerden hediye veriyor benim coinimi cüzdanında tut yeter diyor borsa mesela, buna faiz diyemeyiz, olsa olsa ticaret deriz. İkili birikim, launchpad, launchpool, esnek birikim, liquid swap, DeFi gibi çok çeşitli kazanç yöntemleri var. Coin al-sat yaparak belki çok büyük kazanç elde edersiniz ama belki çok büyük batarsınız. Bu dediklerim suya sabuna dokunmadan ve çoğunlukla risksiz araçlardır, teknoloji geliştiği gibi yatırım çeşitleri de gelişti artık malumunuz. Her 100 liramız 101 lira olduğunda faiz yemek olarak değerlendirmemek lazım diye düşünüyorum.
Ve evet, dolar yapmak teknik olarak en mantıklısı. Ne alaka diyeceksin?
1 Ağustos
2011 günü - 1 Ons Altın
1,839 Dolar
31 Ocak
2021 günü - 1 Ons Altın
1,847 Dolar
10 yılda 10 dolar kazanmışlar 1 ons altın başına, güzel kazanç
1 Ağustos
2011 günü - 1 Dolar =
1,66 TL
31 Ocak
2021 günü - 1 Dolar =
7,33 TL
Sanıyorum %450 ' ye yakın bir artış yapmış değil mi? Evet sanırsam

Ons altın yüzdesini hesaplamaya gerek duymadım ama % 0 , 5 kadar bir şey galiba. Eee bunca insan neden altın kazandırır güvenilir liman diyor o zaman ? Eee dolar arttığı için altının fiyatı dolar ile belirlendiğinden dolayı altında yükseliyor o yüzden. Altına yatırılacak para ile nasdaq dan hisse alınsa mesela belki parasını 3e 5e katlamışlardı yatırımcılar, hemde dolar üzerinden.
--
Yatırım tavsiyesi değildir.