Youtubedan ayrı kaynaklardan maliyet hesabı yapan arkadaşlara bakabilirsin. Youtube'da bakman çok faydalı olucaktır. Ama onun sonrası kafana yatsa bile gidip bakacağın ırkı besleyenlerle iletişime geçmen ve izin verirlerse onlarla vakit geçirmen çok çok faydalı olucaktır.
Birde 20 koyun için sormuşsun ama şeyi söylememisşni. Süt için mi ? Et için mi bakacaksın? Hangi ırkları bakacaksın?
Yok zaten bu bir ticaret. Hayvanseverlik ayrı konu ben hayvanları çok severim belkide sizde öylesinizdir. Ancak ticari işletmeler kazanç amacıyla bu işi yapıyor. Hayvanlardan ekonomik olarak etik şartlarda tabi yararlanmalı.
Ancak küçük baş hayvancılığı içerisinde ayrılıyor. Yani süt verimi ve sütü kaliteli küçük başlar var. Etlikler var. Süt verimi düşen hayvanı kesime göndereceksiniz zaten ticareti işletmeler ne yapıyorsa aynısını ama bu işe başlayacaksanız size tavsiyem melez hayvanla değil. Süt ise hedefiniz safkan ırk, et ise amacınız safkan ırk ile başlayın. Kendi damızlıklarınız olmaya başladığında verimlilik safkan ırk olması sebebiyle hep verimli olur. Et'de hayvanın satış ağırlığı, sütte hayvanın günlük süt verimi...
Ayrıca bu hayvanları gezdirebilecek etrafta alan veya araziniz var mı? Bu konularda önemli, oraya ekeceğiniz vbz şeylerede bakmalısınız.
Alanımız mevcut. Yaz ve bahar aylarında dışarıdan beslenmelerini sağlayacağım. Söyledikleriniz çok mantıklı. Süt işi gerçekten çok yararlı olur. Anlık getiri toplu paradan daha iyi bana göre. Tahminimce kesim işinden 80₺ gibi bir getiri olacak koyun başı aylık olarak. Buna bir de süt işini eklersem pürüzlerle beraber karım yarıya dahi inse beni tatmin eder.