Ekonomiyi, ticareti, hukuku ve vergi sistemini yeterince bilmediğimiz için yanlış fikirlere kapılıyoruz.
Mesela sen eşin video çekmezse küçük yayıncılar işi bırakırsa reklam yayınlanmaz devlet vergi alamaz zannediyorsun.
Oysa olay bunun tam tersi.
Devlet senin eşin video yayınladığı için vergi alamıyor.
Çünkü senin eşin video yayınlasa da yayınlamasa da reklam verenler aynı bütçe ile reklam yayınlamaya devam eder.
Bu reklamlar senin eşin gibi vergi vermeden küçük paralar kazananların sayfaları yerine vergi veren büyük sayfalarda yayınlanır.
Ve devlet senin eşinden vergi alamıyorken o reklamlar vergi verenlerin sayfalarında yayınlanacağı için devlet vergisini alır.
Yani küçük küçük kayıt dışı kazanan adamlar yerine vergi verip büyük kazananlar devletin işine gelir.
Google reklamın cüzi bir miktarını değil %60'ını size veriyor.
Yani siz reklamın büyük kısmın kazanıyorsunuz google küçük kısmın kazanıyor.
Google Türk şirketi değil o yüzden kazancının vergisini irlanda'da veriyor, siz Türk vatandaşı olduğunuz için verginizi türkiye'de vermelisiniz.
Youtube üzerindeki Türkçe kanallar ile ülkeye pek bir döviz girmez.
Yabancı dilde yayın yapan Türk yayıncı çok nadir zaten.
Müfettişler artık gezmiyor dijital ortamda denetim yapıyor.
Çünkü artık insanlar doktoru da internetten buluyor, altını da internetten alıyor.
Çünkü giderek online ticaret reel ticaretin önüne geçiyor ve asıl ticaret kanalı haline geliyor.
Ve herşeyin kayıtlı olduğu online ticarette bile vergi kaçırmaktan çekinmeyen bir milletimiz var.
Su-i misal emsal olmaz. Sen hep kötü örnekleri gösterip yapılan yanlışı hafifletmeye çalışıyorsun.
15 adam öldüren seri katili yakaladığımızda bize ne diyecek? neden ilk cinayetimden sonra yakalamadınız da bu kadar cinayet işlememe izin verip cezamın katlanmasına neden oldunuz mu diyecek?
Siz neden devlet bu işleri serbest bıraktı bugün ceza kesiyor diyorsunuz.
Oysa devlet hiç bir zaman bu işleri serbest bırakmadı, sadece denetimleri bugün ağırlaştırmaya başladı.
Vergi sistemimizin hatalı olmasının nedeni milletimizin güvenilmez olması.
İnsanımız öyle söyleniği gibi ahlaklı onurlu vicdanlı değil maalesef.
Sizin sahip olduğunuz vergi reformu fikirlerine ben de sahiptim.
Ancak bu milletten sadece bu şekilde vergi toplanabiliyor.
Bu arada devlet sabit vergi alsın diyenler devlet bunu yaptığında da isyan etmeye yurt dışı adsense hesabı peşine düşmeye başlarlar.
Evde basit ev araçları ile üretim yapanlar bu mallarını kişilere satabilirler, şirketlere satamazlar fatura kesemezler.
Siz google isimli bir şirket ile profesyonel ticari bir faaliyet gösterdiğiniz bu istisnadan yararlanamazsınız.
Bir de devlet google adsense konusunda bir sabit vergilendirme yaparsa bu %10 falan değil %50 olur.
Çünkü ortalama bir tüccar ya da şirket gelirinden %35-40 vergi verirken başkasının %10 vermesi adil değildir.
İnsanları ticari kayda geçmeye özendirmek için devlet google ile anlaşıp Türkiye'de yayıncılara ödenen paranın yarısını peşin kesebilir.
Bu gerçekleştiğinde de yayıncıların nasıl isyan edeceklerinden eminim.
Çünkü bu vergi vereyim diyenlerin hepsi sabit %10-20 kesilsin kafasındalar.
büyük kanallar her zaman büyük kalacak çok izlenecek diye bir şey yok,
şahsen benim yt da izledikleri 5-10 bin aboneye sahip küçük kanallar, ilginç içerikler var, hiç birine abone de olmuyorum, zaten ilgilendiğim içeriği yt karşıma çıkarıyor, son derece ilginç ilgimi çekecek çeşitlilikte sayısız içerik var
insanlar içerik üretmeyi bırakırsa, çeşitlilik azalırsa, yt a olan ilgi de azalır verilen reklam da azalır, size katılmıyorum, varsayımlarla hareket edilemez yine reklam aynı kalır diye
yt neden gelir paylaşımı yapıyor? çok içerik üretilsin diye fb dan farkı o
yt bununla da kalmıyor içerik sayısı artsın, kaliteli içerikler olsun diye eğitimler veriyor ücretsiz sizin dediğiniz doğru olsa neden uğraşsın büyük kanallar yeterdi?
fb da da genelde yt dakilerini çalıp kırpıp millet yayınlıyor, fb pek içerik korumaya dikkat etmiyor, işine gelmiyor, mantığı sadece ben kazanayım, fb-twitter, intagram hep aynı mantık
sonuç itibari ile insanlar izleniyor , google araya reklam koyuyor, anlaşmaları yapıyor,
insanlar reklamı izlemek için değil içerik için reklama katlanıyor
mevcut durum bu, yt için dünyada vergi anlamında çok örnek de var belli bir limite kadar vergi yok genelde, ki insanlar üretsin, üreten çok olsun, içerik çok olsun ve alınan vergi de çok olsun dolayısı ile
adam doktoru nette buluyor ama gidip muayene oluyor, para akışı var parayı netten yatırmıyor
doktordan, kuyumcudan, pazarcıdan, milyarlarca dolarlık
özel ders sektöründen neden alamıyor vergi? hep millet mi suçlu?
ya usta sektörü, tadilatlar??? o kadar kayıt dışı iş ve para akışı var ki?
yıllar önce ilçe meb e gidip "özel ders vermek istiyorum ne yapmak lazım" dedim, birbirlerine sordular aradılar vs vergisi yok dediler
bilgi edinme ile devlete sordum yine net bir cvp gelmedi, düzenleme yapılması ile ilgili devletin vergi kazancını da ifade eden ayrıntılı bir başvuru daha yaptım "öneriniz dikkate alınacaktır" tarzı bir cvp geldi hala düzenleyecekler 20 yıldır
şu an matematik, Türkç,e araba kullanma, dil öğrenme, gitar , piyanı vs yüzlerce alanda verilen özel ders miktarının haddi hesabı yok ve dönen paranın, ama alınan vergi sıfır
güzel düzenlemeler ile hepsinden rahatlıkla vergi alınır, insanlarda gönül rahatlığı ile vergilerini verir diye düşünüyorum
18 milyon ilk ve ortaokul öğrencisi var 1 milyon özel ders alsa haftada 2 saat alsa mesela 36 milyon ders olur, diğer piyano gitar araba kullanma dil vs bunları da kat 100 milyon saat desek haftada ki ben daha çok olduğunu tahmin ediyorum, ortalama 100 tl desek ki iyi hocalar şu an 350-400 tl den aşağı veren çok az, 20 tl vergi alsa devlet gerisini siz hesaplayın haftalık kaçan vergiyi
bunlara kafa yormak , hizmeti vereni, üretimi yapanı caydırmadan adil ve makul vergi alınması lazım
200 bin tl olan 2000 cc üstü bir arabanın vergi sonrası 613 bin tl !!!! böyle absürt bir şey olmamalı
ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu, bir ortamda, insanların geçinemediği bir ortamda, vergi kaçırma ihtimalinin de olmadığı dijital para hareketi olan bir ortamda, ayda
4oo tl para kazanana, aylık 1500 tl sabit gideri dayatmak da doğru değil,
uzlaşma adı altında birbirinden farklı , keyfi sonuçlar da doğru değil, ortada bir kanun mu var keyfilik mi?
yasada örnekleri var belli bir limite kadar %20 al, mesela daha sonra yükselt neden bu yanlış olsun???? herkes %20 versin demiyoruz ki? ayda 300 bin kazanıyorsa %40 versin helal olsun, insanların geçinebileceği limite kadar düşük vergi ayarlaması yapılması lazım