insanoğlu genel olarak kaçmak, kaçınmak ister, diğer ülkelerde de adam işine geldiğinde kaçabiliyor ise kaçar ama devlet öyle sistem kurmuş ki kaçamıyor
kurallar, cezalar bizde de çok ağır ama kaç kişi uyuyor? örneğin trafik kurallarına? çünkü uygulamada problem var, batıda ise kanunların uygulanabilirliği çok fazla, insanlar mecbur uyuyor kurallara
ben 2017 de youtube da para kazanmaya başladım ve vergi dairesine gittim, sordum gelir düşük, kimse cvp net veremedi, her kafadan farklı sesler çıkıyordu
şimdi daha çok eşim yemek kanalında ufak bir harçlık kazanıyor ki emek veriyor, çekiyor montaj, seslendirme vs ama karşımıza gelirden çok daha büyük gider olan şirket kurma vs diyenler çıkıyor
böyle yüzbinlerce "harçlık" kazanan insan var, bunlara ağır cezalar vermek, ipe un sermeye ne gerek var?,
bu şekilde bir kez devlet alabiliyor ise para alır, sonra adam zaten yapmaz bu işi
uzun vadede devlet totalde vergiden olmuş olur insanlar da ek bir gelirden ; kime ne faydası var?
devletin net bir şekilde bir düzenleme yapması lazım ki zaten dijital para transferi olduğundan dolayı vergi vermemek, kaçmak mümkün değil
bu işi evde üretim yapan, yeni çıkan kanundaki duruma çok benzetiyorum, biri el işi üretiyor satıyor 220 bin tl ye kadar %4 vergi veriyor, şirket vs gerekmiyor, aylık 18 bin küsür üstüne ancak gelir vergisi vs tabi oluyor
içerik üreticiler de emek veriyor kendine ait içerik üretiyor, durum özünde aynı,
reklam ile alakamız yok, anlaşmayı yapmıyoruz, reklam seçmiyoruz, süresini belirlemiyoruz, zaten reklamı kapatsan bile youtube sitesinde başka yerlerde yine reklam çıkarıyor google, çünkü site onun, istediği yere reklam koyar
facebook twitter hiç kimseye para vermeden zaten her tarafı reklam dolduruyor
google içerik üreticileri desteklemek için dönen paranın cüzi bir kısmını , beğeni toplayan, verilen emekler karşılığı çok izlenen , telif hakkı size ait orjinal içeriği ödüllendirerek size veriyor, bu bence ticari reklam geliri değil, site de sizin değil, hosting de sizin değil, sadece içerik sizin, aradaki reklamlar da size ait değil
bu içerikler de eğitim, yazılım, tanıtım , ülkenin tanıtımı, eğlenceli videolar vs bir çok faydalı içerik ile ülkeye döviz de giriyor, insanlar artık youtube videolarında birşeyler öğrenip ev bile yapıyorlar, öğrenciler derslerini öğreniyor ödevlerin yapıyor vs...
ücretsiz eğitim -gelişim portalı
bu durum fikri ve sınai istisnai duruma bence daha yakın zira, ticari reklam alıp , reklam veren ile görüşüp anlaşıp yapılan bir şey yok o google tarafından yapılan kısım, biz kaliteli içerik üretip izlenme alıyoruz, bize düşen kısım o kadar
yüzbinlerce insana bu işi bıraktıracak uygulamalar yerine belli bir limite kadar, aynen evde yapılan üretimlere gelen istisna gibi al %10-15-20 , belli bir limiti geçince daha fazla al, böylelikle insanlar da kazandığı kadar ödesin, kimse de bu işi bırakmasın kimi ek bir hobi olarak kimi de asıl işi olarak yapsın, herkes vergisini versin
işte devlet kendine düşen kısmı, insani, vicdani, yapıcı ve uygulanabilir bir şekilde çözebilir ve daha çok vergi alır
yıllarca hiç bir şey yapmayıp, sonra birden önce yüksek gelir elde edenlere, sonra herkese tartışmalı bir konuda büyük cezalar yağdırmak, ne bir çözüm ne de devlete bir faydası var
ihale kanunu 200 kez değişeceğine, vergi kanununu ve uygulamasını dünyadaki başarılı örneklere göre adil bir şekilde değiştirseler, buna kafa yorulsa devlet daha karlı çıkar, dolaylı vergilere de bu kadar yüklenmez
ben insanlardan çok devleti sorumlu tutuyorum aramızdaki ana fark bu, yoksa vergi verilmeli tabi ki, vergiler de doğru yerlere harcanmalı tabi ki
etilerdeki bir doktor kliniğinden vergi takibi yapmak çok mu zor? kuyumcudan vergi alınması imkansız mı?
müfettişler artık gezmeyi bıraktı, bir kaç tıkla dijitaller ile uğraşıyorlar resmen
Ekonomiyi, ticareti, hukuku ve vergi sistemini yeterince bilmediğimiz için yanlış fikirlere kapılıyoruz.
Mesela sen eşin video çekmezse küçük yayıncılar işi bırakırsa reklam yayınlanmaz devlet vergi alamaz zannediyorsun.
Oysa olay bunun tam tersi.
Devlet senin eşin video yayınladığı için vergi alamıyor.
Çünkü senin eşin video yayınlasa da yayınlamasa da reklam verenler aynı bütçe ile reklam yayınlamaya devam eder.
Bu reklamlar senin eşin gibi vergi vermeden küçük paralar kazananların sayfaları yerine vergi veren büyük sayfalarda yayınlanır.
Ve devlet senin eşinden vergi alamıyorken o reklamlar vergi verenlerin sayfalarında yayınlanacağı için devlet vergisini alır.
Yani küçük küçük kayıt dışı kazanan adamlar yerine vergi verip büyük kazananlar devletin işine gelir.
Google reklamın cüzi bir miktarını değil %60'ını size veriyor.
Yani siz reklamın büyük kısmın kazanıyorsunuz google küçük kısmın kazanıyor.
Google Türk şirketi değil o yüzden kazancının vergisini irlanda'da veriyor, siz Türk vatandaşı olduğunuz için verginizi türkiye'de vermelisiniz.
Youtube üzerindeki Türkçe kanallar ile ülkeye pek bir döviz girmez.
Yabancı dilde yayın yapan Türk yayıncı çok nadir zaten.
Müfettişler artık gezmiyor dijital ortamda denetim yapıyor.
Çünkü artık insanlar doktoru da internetten buluyor, altını da internetten alıyor.
Çünkü giderek online ticaret reel ticaretin önüne geçiyor ve asıl ticaret kanalı haline geliyor.
Ve herşeyin kayıtlı olduğu online ticarette bile vergi kaçırmaktan çekinmeyen bir milletimiz var.
Su-i misal emsal olmaz. Sen hep kötü örnekleri gösterip yapılan yanlışı hafifletmeye çalışıyorsun.
15 adam öldüren seri katili yakaladığımızda bize ne diyecek? neden ilk cinayetimden sonra yakalamadınız da bu kadar cinayet işlememe izin verip cezamın katlanmasına neden oldunuz mu diyecek?
Siz neden devlet bu işleri serbest bıraktı bugün ceza kesiyor diyorsunuz.
Oysa devlet hiç bir zaman bu işleri serbest bırakmadı, sadece denetimleri bugün ağırlaştırmaya başladı.
Vergi sistemimizin hatalı olmasının nedeni milletimizin güvenilmez olması.
İnsanımız öyle söyleniği gibi ahlaklı onurlu vicdanlı değil maalesef.
Sizin sahip olduğunuz vergi reformu fikirlerine ben de sahiptim.
Ancak bu milletten sadece bu şekilde vergi toplanabiliyor.
Bu arada devlet sabit vergi alsın diyenler devlet bunu yaptığında da isyan etmeye yurt dışı adsense hesabı peşine düşmeye başlarlar.
Evde basit ev araçları ile üretim yapanlar bu mallarını kişilere satabilirler, şirketlere satamazlar fatura kesemezler.
Siz google isimli bir şirket ile profesyonel ticari bir faaliyet gösterdiğiniz bu istisnadan yararlanamazsınız.
Bir de devlet google adsense konusunda bir sabit vergilendirme yaparsa bu %10 falan değil %50 olur.
Çünkü ortalama bir tüccar ya da şirket gelirinden %35-40 vergi verirken başkasının %10 vermesi adil değildir.
İnsanları ticari kayda geçmeye özendirmek için devlet google ile anlaşıp Türkiye'de yayıncılara ödenen paranın yarısını peşin kesebilir.
Bu gerçekleştiğinde de yayıncıların nasıl isyan edeceklerinden eminim.
Çünkü bu vergi vereyim diyenlerin hepsi sabit %10-20 kesilsin kafasındalar.