digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam zaten problem herkesin kaçırması.
Bu forumda bitcoin kazanların hangisi vergi verdi bugüne kadar?
100 lira domain 100 lira hosting 100 lira backlink alıp hitlendirdikleri siteyi 3-4 bine satanlar ne zaman vergi verdiler?
Adsense hesabı satanlar, netflix üyelik satanlar, azure hesap satanlar ne zaman vergi verdiler?

Yani o büyük şirketlere laf atanların kendileri de vergi kaçırıyorlar.
Fakir az kaçırıyor zengin çok vergi kaçırıyor.

Ama 1 milyon fakiri toplarsan onlar da 1 zengin kadar vergi kaçırıyorlar.
Yani ister fakir ister zengin herkes sistematik olarak vergi kaçırıyor.
Ve herkes senin de yaptığın gibi bir başkasının vergi kaçırdığını söyleyip kendini aklıyor.

Devlet de herkesin vergi kaçırdığı bu ülkede işleri döndürebilmek için ÖTV gibi dolaylı vergilere yükleniyor.
Amerika'da ebayde 1000 dolara sattığın eski fotoğraf makineni de gelir olarak yazıp vergisini ödemek zorundasın.
Bizde kimse gelir vergisini tam beyan edip ödemediği için hepimiz fahiş dolaylı vergiler ödemek zorunda kalıyoruz.
Yani masum değiliz hiç birimiz...
insanoğlu genel olarak kaçmak, kaçınmak ister, diğer ülkelerde de adam işine geldiğinde kaçabiliyor ise kaçar ama devlet öyle sistem kurmuş ki kaçamıyor
kurallar, cezalar bizde de çok ağır ama kaç kişi uyuyor? örneğin trafik kurallarına? çünkü uygulamada problem var, batıda ise kanunların uygulanabilirliği çok fazla, insanlar mecbur uyuyor kurallara

ben 2017 de youtube da para kazanmaya başladım ve vergi dairesine gittim, sordum gelir düşük, kimse cvp net veremedi, her kafadan farklı sesler çıkıyordu

şimdi daha çok eşim yemek kanalında ufak bir harçlık kazanıyor ki emek veriyor, çekiyor montaj, seslendirme vs ama karşımıza gelirden çok daha büyük gider olan şirket kurma vs diyenler çıkıyor
böyle yüzbinlerce "harçlık" kazanan insan var, bunlara ağır cezalar vermek, ipe un sermeye ne gerek var?,

bu şekilde bir kez devlet alabiliyor ise para alır, sonra adam zaten yapmaz bu işi
uzun vadede devlet totalde vergiden olmuş olur insanlar da ek bir gelirden ; kime ne faydası var?

devletin net bir şekilde bir düzenleme yapması lazım ki zaten dijital para transferi olduğundan dolayı vergi vermemek, kaçmak mümkün değil

bu işi evde üretim yapan, yeni çıkan kanundaki duruma çok benzetiyorum, biri el işi üretiyor satıyor 220 bin tl ye kadar %4 vergi veriyor, şirket vs gerekmiyor, aylık 18 bin küsür üstüne ancak gelir vergisi vs tabi oluyor
içerik üreticiler de emek veriyor kendine ait içerik üretiyor, durum özünde aynı,

reklam ile alakamız yok, anlaşmayı yapmıyoruz, reklam seçmiyoruz, süresini belirlemiyoruz, zaten reklamı kapatsan bile youtube sitesinde başka yerlerde yine reklam çıkarıyor google, çünkü site onun, istediği yere reklam koyar
facebook twitter hiç kimseye para vermeden zaten her tarafı reklam dolduruyor

google içerik üreticileri desteklemek için dönen paranın cüzi bir kısmını , beğeni toplayan, verilen emekler karşılığı çok izlenen , telif hakkı size ait orjinal içeriği ödüllendirerek size veriyor, bu bence ticari reklam geliri değil, site de sizin değil, hosting de sizin değil, sadece içerik sizin, aradaki reklamlar da size ait değil

bu içerikler de eğitim, yazılım, tanıtım , ülkenin tanıtımı, eğlenceli videolar vs bir çok faydalı içerik ile ülkeye döviz de giriyor, insanlar artık youtube videolarında birşeyler öğrenip ev bile yapıyorlar, öğrenciler derslerini öğreniyor ödevlerin yapıyor vs...
ücretsiz eğitim -gelişim portalı

bu durum fikri ve sınai istisnai duruma bence daha yakın zira, ticari reklam alıp , reklam veren ile görüşüp anlaşıp yapılan bir şey yok o google tarafından yapılan kısım, biz kaliteli içerik üretip izlenme alıyoruz, bize düşen kısım o kadar

yüzbinlerce insana bu işi bıraktıracak uygulamalar yerine belli bir limite kadar, aynen evde yapılan üretimlere gelen istisna gibi al %10-15-20 , belli bir limiti geçince daha fazla al, böylelikle insanlar da kazandığı kadar ödesin, kimse de bu işi bırakmasın kimi ek bir hobi olarak kimi de asıl işi olarak yapsın, herkes vergisini versin

işte devlet kendine düşen kısmı, insani, vicdani, yapıcı ve uygulanabilir bir şekilde çözebilir ve daha çok vergi alır

yıllarca hiç bir şey yapmayıp, sonra birden önce yüksek gelir elde edenlere, sonra herkese tartışmalı bir konuda büyük cezalar yağdırmak, ne bir çözüm ne de devlete bir faydası var

ihale kanunu 200 kez değişeceğine, vergi kanununu ve uygulamasını dünyadaki başarılı örneklere göre adil bir şekilde değiştirseler, buna kafa yorulsa devlet daha karlı çıkar, dolaylı vergilere de bu kadar yüklenmez

ben insanlardan çok devleti sorumlu tutuyorum aramızdaki ana fark bu, yoksa vergi verilmeli tabi ki, vergiler de doğru yerlere harcanmalı tabi ki

etilerdeki bir doktor kliniğinden vergi takibi yapmak çok mu zor? kuyumcudan vergi alınması imkansız mı?

müfettişler artık gezmeyi bıraktı, bir kaç tıkla dijitaller ile uğraşıyorlar resmen